Netanyahu bi naredne sedmice trebao objaviti sastav vlade, Izrael u potpunosti skreće udesno

Predsjednik stranke Likud Benjamin Netanyahu trebao bi u narednim danima obavijestiti predsjednica Izraela Isaaca Herzoga kako je uspio formirati vladu čime će i zvanično započeti njegova vladavina na premijerskoj funkciji.

Iako nijedan od sporazuma između Likuda i njegovih partnera još nije potpisan, prema izvorima izraelskih medija Netanyahu je uspio osigurati većinu.

Nova vlada mogla bi predstavljati i najviše desno orijentiranu u historiji Izraela, a trebali bi je činiti stranke Shas, Religijska cionistička partija, Noam, Otzma Yehudit te Ujedinjeni judaizam Tore (UTJ).

Jedno od važnijih pitanja koje su dogovarali zvaničnici Likuda i UTJ-a odnosilo se na učešće ortodoksnih Jevreja u Izraelskim odbrambenim snagama (IDF).

“Stranka je traila da se prije izglasavanja budžeta i izmjena zakona o vojnoj službi donese odluka da se omogući izuzeće od državne službe onim Jevrejima koji se bave proučavanjem Tore”, navodi Jerusalem Post.

Prema pisanju ovog lista, Netanyahu ima rok do srijede da formalno objavi kako je formirao vladu iako bi mogao od predsjednika zatražiti i dodatni rok do nedjelje 25. decembra.

Dok se vlast ne formira, koalicioni partneri će u parlamentu ove sedmice nastaviti s raspravom o četiri zakona. Jedan od njih je i onaj koji se odnosi na izmjene Zakona o policiji kako bi novi ministar nacionalne sigurnosti i desničar Itaman Ben-Gvir dobija širu kontrolu nad policijskim budžetom.

Također, jedno od pitanja o kojem će raspravljati odnosi se i na omogućavanje političaru Bezazelu Smotrichu da služi kao ministar u ministarstvu odbrane odgovoran za građanska pitanja na Zapadnoj obali.

Podijeli objavu

Možda vas zanima