Pandurević o najavama secesije vlasti iz RS-a: Dodik nema podršku Beograda, ko bi to priznao?

Članica Glavnog odbora SDS-a Aleksandra Pandurević za FTV komentirala je aktuelnu političku situaciju u BiH sa osvrtom na najave secesije koje dolaze iz Republike Srpske, a osvrnula se i na problematiku državne imovine.

O najavama secesije lidera SNSD-a i predsjednika RS-a Milorada Dodika koje su postale česte proteklih nekoliko sedmica otkako se u javnosti više govori o prisvajanju državne imovine, Pandurevićeva kaže:

“On redovno baca udice. Ali ko bi to priznao? Evo da li bi Republika Srbija priznala, ko će proglasiti otcjepljenje? Da li Milorad Dodik ima dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini za takav potez koji bi neminovno vodio potpunom ekonomskom uništenju i izolaciji Republike Srpske. Otcjepljenje kada pomenete morate imati pripremljen teren, morate imati unaprijed definisane zemlje koje će vas priznati, morate imati makar jednog ili dva velika moćna saveznika. Pa ako nemate Ameriku na svojoj strani, da imate makar Brisel ili EU. Ja ne vidim da Milorad Dodik ima čak i zvanični Beograd za takvo nešto”.

Komentirala je Pandurević i najave usvajanja izmjena Krivičnog zakona RS-a kojima se kriminalizira kleveta.

“Većina medija bi morala staviti ključ u bravu jer kazne ako pomenete porodicu i kaže tamo kazne za povredu ugleda i časti u ukoliko podsmijehu izvrgnete nečiju porodicu ili uvrijedite nečiju porodicu, kazne idu do čak 100.000 maraka. Dakle ako kažete da je neki funkcioner svom sinu ili svojoj kćerki iz budžeta dao, vi možete platiti kaznu od 100.000 KM. Vraćamo se otprilike u onaj period potpunog totalitarizma i Golog otoka”, smatra.

Pandurević ističe da se na taj način uskraćuje ukazivanje javnosti na negativne pojave u društvu koje je postalo kleptomansko.

“Ukoliko bi se desilo da bude usvojen u NSRS-u, sljedeća instanca je Ustavni sud RS-a jer ovaj zakon je duboko u suprotnosti sa načelima Ustava RS-a kojim su zagarantovani sloboda mišljenja, sloboda izražavanja, političkog opredjeljenje i svega drugog. Ja se plašim, ukoliko bi on bio usvojen i zaživio, neminovno će doći do rekacija i EU i svih i kakve to onda posljedice može imati po Republiku Srpsku. EU ima mnoge mehanizme, već sad imamo ogromna finansijska sredstva Njemačke i EU koja su blokirana za RS. Sasvim je izvjesno da bi vjerovatno došlo i do novih blokada i otvorenih ekonomskih sankcija RS-u”, mišljenja je Pandurević.

Komentirala je članica Glavnog odbora SDS-a i državnu imovinu BiH.

“Za pitanje podjele imovine neophodan je prije svega politički dogovor. Moraju se napraviti principi, definisati šta je to što je zaista državna imovina, definisati principi podjele i knjiženja i svega ostalog. To je pitanje koje prije svega treba da riješi aktuelna vlast na nivou koalicije u BiH. Ne vidim da bilo šta pokušavaju da riješe i da mogu riješiti. Vidim jako suprotstavljene stavove, međusobna prepucavanja”, ističe Pandurević.

Ipak, smatra da će koalicija na državnom nivou opstati, ali da to savezništvo nije zasnovano na programskom djelovanju.

“To je koalicija za fotelje. Kad Vijeće ministara nije bilo blokirano? Ne vidim ja da će se tu išta desiti. Oni su svi dobili dio vlasti, fotelju koja im se sviđa, zovu se ministrima”, mišljenja je Pandurević.

Podijeli objavu

Možda vas zanima