Dok lider SNSD-a neće ni da čuje za državni zakon o imovini, Schmidt poziva na njegovo usvajanje

Iz OHR-a su reagovali na odluku Vlade RS-a da Gradu Doboju prenese oko 300.000 kvadratnih metara na lokalitetu Putnikovo brdo, a zapravo riječ je o vojnom objektu koji je upisan kao državna imovina.

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) za Fenu kažu da će međunarodna zajednica “s dužnom pažnjom pratiti ovaj i slične slučajeve”.
U skladu sa onim što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine potvrdio u svojoj odluci iz 2012. godine, Ustav BiH utvrđuje da je država BiH titular državne imovine, uključujući i neperspektivnu vojnu imovinu.

Iz OHR-a su pozvali ponovo političke stranke da usvoje državni zakon o raspodjeli državne imovine, koji bi bio u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH, ali nisu odgovorili na pitanje da li će OHR, kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma čiji je dio i Ustav BiH, poduzeti konkretne poteze u ovom slučaju.

Dodali su da je usvajanje državnog zakona jedini način da se osigura pravna sigurnost i iskoristi ekonomski potencijal ove imovine. Niko ne bi trebao dovoditi u pitanje vladavinu prava.

Ova odluka zvanično je donesena s ciljem omogućavanja određenih investicija koje Doboj planira, ali je protivna je opetovanim odlukama Ustavnog suda BiH čime je i pokazan nedostatak registra za praćenje imovine pod zabranom raspolaganja.

Također, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da će taj entitet učiniti sve da svu imovinu vrati u svoju nadležnost novim zakonom o nepokretnoj imovini.

Podsjećamo, prije nekoliko dana Vlada Republike Srpske prenijela vlasništvo nad 300.000 kvadratnih metara zemljišta na lokalitetu Putnikovo Brdo koji je državna imovina BiH.

Radi se o nepokretnoj vojnoj imovini bivše JNA na teritoriji BiH, odnosno državnoj imovini naše zemlje objekata bivšeg strelišta Putnikovo Brdo u Doboju čija je minimalna procijenjena vrijednost iznosila 220.000 KM.

Izvještaj ekspertnog tima za sukcesiju Federacije BiH, bivšeg ministarstva odbrane FBiH i bivše Vojske RS-a sadrži navedenu lokaciju kao nepokretnu vojnu imovinu. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima