Izetbegović, Čović i Palmer vratili se zgradu Delegacije EU, traju pregovori o Izbornom zakonu

Lideri SDA i HDZ-a BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović te Matthew Palmer, američki diplomata zadužen za dogovore o izbornom zakonodavstvu i američki ambasador Eric Nelson, vratili su se u zgradu Delegacije Evropske unije te nastavili danas započete pregovore.

Traju pregovori oko promjena Izbornog zakona, a na stolu su dva potencijalna rješenja.

Sve vrijeme u zgradi Delegacije EU bili su prisutni članovi delegacija SDA i HDZ-a Alma Čolo, Halid Genjac, Marinko Čavara i Borjana Krišto.

“Uporno se pokušava od medijatora ili međunarodne zajednice sve svesti na razgovore HDZ-a i SDA, a ja sam im kazao da to neće tako ići”, rekao je ranije predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Govoreći o promjenama Izbornog zakona, predsjednik HDZ-a Dragan Čović je ukazao na to da postoje dva moguća rješenja kojima bi se omogućilo pravo kandidovanja svima, bez obzira na etnički identitet.

“Dva su rješenja. Jedno je indirektan izbor. Mi smo ga nudili i vidim da kolega Izetbegović opet o njemu priča. Skinuli smo ga ad acta, iako je ono najjednostavnije. Drugi prijedlog je dvije izborne jedinice u Federaciji Bosne i Hercegovine isključivo na dan izbora. Druga je da to vežemo za kantone, ali onda moramo imati pondere prema popisu stanovništva. Tako da opet idemo svi i niko nikoga ne može prevariti. Najvažnije da se bilo ko može kandidovati”, naveo je ranije Čović.

Podijeli objavu

Možda vas zanima