Preminuo Arif Ahmetašević mirotvorac, humanista, umjetnik

Danas je u Tuzli preminuo Arif Ahmetašević otac djevojke Edine Ahmetašević koja je ubijena na tuzlanskoj Kapiji od granate ispaljene sa položaja Vojske Republike Srpske sa planine Ozren.

Četiri mjeseca poslije je kao pripadnik Armije BiH na planini Ozren zajedno sa suborcima zarobio skupinu srpskih vojnika. Imao je priliku osvetiti se, ali je postupio po pravilima Ženevske konvencije. Zbog humanog postupanja sa zarobljenicima, na prijedlog Srpskog građanskog vijeća BiH Tuzla je proglašen međunarodnim humanistom godine. Dobio je zlatnu povelju „Linus Paulin“ s plaketom zlatnom značkom i priznanja međunarodnog humaniste 2005. godine.

Priznanje mu je dodijelila Međunarodna liga humanista iz Graza. 2008. godine udruženje građana „Front“, organizacija koja najveći dio rada posvećuje zaštiti ljudskih prava i borbi protiv državne torture, imenovala ga je za počasnog člana.

Arif Ahmetašević bio je i eminentni bosanskohercegovački interpretator sevdalinke iz Tuzle. U saradnji s Institutom sevdaha Omera Pobrića snimio je CD sa deset sevdalinki.

Mjesto i vrijeme dženaze i ukopa biti će poznato naknadno. (RTV TK)

Podijeli objavu

Možda vas zanima