Zelenski: Imam dobre vijesti, oslobodili smo nekoliko mjesta, ali nije vrijeme da ih imenujem

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ima “dobre vijesti”, tvrdeći da je ukrajinska vojska oslobodila nekoliko naselja na jugu zemlje.

Danima su kružile glasine o mogućem prodoru u istočnu oblast Harkova, ali bez riječi od ukrajinskih zvaničnika. Zelenski je odbio da navede koja su mesta ponovo zauzeta, rekavši da “sada nije vrijeme da ih se imenuje”.

Govoreći u svom noćnom video obraćanju Ukrajincima, predsjednik Zelenski je rekao da postoje “dobre vijesti” o uspjehu ukrajinskih trupa o kojima se priča.

“Mislim da je svaki građanin ponosan na naše vojnike”, rekao je, navodeći određene vojne jedinice i aplaudirajući njihovoj hrabrosti u borbi.

“Sada nije vrijeme za imenovanje naselja u koja se vraća ukrajinska zastava”, dodao je.

Govoreći na događaju u Sjedinjenim Američkim Državama, Colin Kahl, podsekretar odbrane za politiku, sugerirao je da su ukrajinske snage u nekim područjima bolje od ruskih trupa.

“Rani su dani. Mislim da Ukrajinci sporo, ali značajno napreduju. I vidjećemo kako će se stvari odvijati”, rekao je Kahl.

Ukrajina je pooštrila svoju operativnu sigurnost posljednjih sedmica, podijelivši nekoliko detalja o široko očekivanoj kontraofanzivi na istoku i jugu. Ukrajinski vojnici pokrenuli su ofanzivu jugoistočno od Harkova, prema istočnom regionu Donjecka, nad kojim Rusija ima značajnu vojnu kontrolu od početka rata prije šest mjeseci.

Neki izvještaji sugeriraju da bi ukrajinske snage mogle biti nekoliko desetina kilometara od grada Izjuma, važne karike u ruskom vojnom lancu snabdijevanja.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima