Joe Biden: Stat ćemo u odbranu Tajvana od Kine

Sjedinjene Američke Države će stati u odbranu Tajvana i imaju obavezu da brane ostrvo na koje Kina polaže pravo, rekao je danas američki predsjednik Joe Biden, ali je Bijela kuća kasnije saopćila da nema promjene politike prema ostrvu.

“Da, imamo obavezu da to učinimo”, rekao je Bajden, odgovarajući na pitanje da li će Amerika stati u odbranu Tajvana, koji se žalio na pojačan vojni i politički pritisak Kine da prihvati kineski suverenitet.

Prema po zakonu, SAD treba da Tajvanu pruže sve načine za odbranu i prate politiku “strateške neodređenosti” da li će vojno intervenisati za zaštitu ostrva u slučaju napada Kine.

Bijela kuća je saopćila da Biden nije objavio bilo kakvu promjenu američke politike, kao i da nema nikakve promjene. U saopćenju nije bilo komentara o tome da li su Bidenove riječi pogrešno protumačene.

“Američki odbrambeni odnosi sa Tajvanom regulisani su sa Zakonom o odnosima sa Tajvanom. Pridržavamo se svojih obaveza u skladu sa Zakonom i nastavićemo da podržavamo samoodbranu Tajvana, te da se protivimo bilo kakvim jednostranim izmjenama statusa quo”, ističe se u saopćenju.

Podijeli objavu

Možda vas zanima