Putin će danas održati dugo očekivani govor pred Dumom, mnogi vjeruju da će biti historijski

Predsjednik Rusije Vladimir Putin će u 12 sati po moskovskom vremenu (10 sati po srednjoevropskom) održati govor u državnoj skupštini Dumi. Mnogi analitičari smatraju da će biti historijski.

Prema izjavi Dimtrija Peksova, glasnogovornika Kremlja, govor će se bazirati na “specijalnoj vojnoj operaciji”, izraz koji Rusija koristi za agresiju na Ukrajinu te socijalnim i ekonomskim pitanjima.

“Cijeli naš život vrti se oko pitanja specijalnih operacija. A specijalna vojna operacija na ovaj ili onaj način utječe na naš život, utječe na život na kontinentu. Stoga bi, naravno, bilo razumno očekivati da će predsjednik puno platiti pažnju na operaciju”, rekao je Peskov.

Dodao je kako “svi čekaju obraćanje, nadaju se da će čuti ocjenu stanja, ocjenu specijalne vojne operacije, ocjenu međunarodne situacije i predsjedničku viziju kako ćemo to voditi i kako ćemo se razvijati u budućnost.”

Posljednji put ruski lider se obratio parlamentu u aprilu 2021. Prvi zamjenik šefa predsjedničke administracije Sergej Kirijenko istaknuo je da je to predsjednikovo pravo koje on može provesti “kad god smatra potrebnim”.

Sam Putin izostanak ovog događaja 2022. objasnio je činjenicom da se situacija odvijala brzo i da je bilo teško “registrovati rezultate i planove za blisku budućnost u bilo kojem trenutku”. Umjesto toga, predsjednik je u svojim videoobraćanjima naciji i drugim govorima više puta iznio najvažnije.

Lider stranke LDPR-a Leonid Slucki vjeruje da će Putin postaviti prioritete “koji će naše neprijatelje lišiti nade da će poraziti Rusiju, oslabiti ili pokušati podložiti se njegovom neokolonijalnom diktatu”. Aleksej Didenko, zamjenik šefa stranke LDPR-a, očekuje da Putin obrati pozornost na razvoj vojno-industrijskog kompleksa.

Sergej Mironov, Lider Pravedne Rusije – Za istinu, očekuje da će čuti o novim pristupima reguliranju ekonomije. Istovremeno, Putin će se, prema svemu sudeći, dotaknuti pitanja demografije, prihoda stanovništva i potpore sudionicima specijalne operacije, dodaje.

Za prvog zamjenika šefa međunarodnog odbora Vijeća Federacije, generala FSB-a Vladimira Džabarova, najvažnija pitanja su odbrambena sposobnost zemlje. Konkretno, borba protiv terorista, diverzanata i agenata zapadnih obavještajnih službi.​

Senatorica sa okupiranog Krima Olga Kovitidi želi vidjeti reakciju na “neviđenu drskost Washingtona, koji sebe umišlja gospodarom svemira”. Prvi zamjenik predsjednika Centralnog komiteta Komunističke partije Ruske Federacije Jurij Afonin ne sumnja da će se Putin obratiti cijelom svijetu.

Podijeli objavu

Možda vas zanima