Roditelji djece oboljele od cistične fibroze danas ponovo protestuju: Jedno dijete je već kritično, gdje je obećani novac

Roditelji iz entiteta Federacija BiH čija djeca boluju od cistične fibroze danas izlaze na proteste ispred sjedišta Vlade FBiH.

Okupljanje su zakazali u 10 sati, a kako kažu razočarani su jer obećani novac za kupovinu prijeko potrebnog lijeka Kaftrio još nikada nisu dobili. Nisu, jer su trenutno i žrtve šire politike.

Naime, federalna vlast je 4. jula obećala da će se odreći budžeta predviđenog za kupovinu automobila i preusmjeriti ga za nabavku lijeka Kaftrio te je novac već u roku od dan ili dva trebao biti dostupan.

Ipak, roditelji poručuju da su bili svjesni da to ne može biti u tako kratkom roku zbog procedura jer je potrebna odluka Federalnog parlamenta o preusmjeravanju sredstava u sklopu rebalansa budžeta, zatim odluka o usvajanju rebalansa budžeta te nakon toga odluka o transferu novca.

Ipak, s obzirom da je Vlada FBiH na sjednici 25. jula povukla tačku dnevnog reda koja se odnosila na rebalans budžeta zbog dodatnog usaglašavanja, roditelji još uvijek čekaju na ispunjenje obećanja.

” Zatečeni smo informacijom da je premijer Nermin Nikšić sa sjednice Parlamentarne skupštine Federacije BiH, a koja je održana 25.07.2023 godine iz tehničkih razloga povukao rebalans budžeta sa dnevnog reda i samim tim našu djecu ostavio na čekanju do daljnjeg. Iz tog razloga tražimo hitan sastanak sa premijerom Nerminom Nikšićem i nećemo otići kući dok se on lično ne odazove”, poručuju ogorčeni roditelji.

Trenutno najviše strahuju zbog dugotrajnih procedura jer je upitno kada će biti održana nova sjednica Parlamenta FBiH, a kako naglašavaju jedno dijete iz Tuzlanskog kantona je već u kritičnom stanju.

“Naša djeca to ne mogu čekati. Cistična fibroza je bolest sa hiljadu lica. Već je jedno dijete iz Tuzlanskog kantona u kritičnom stanju. Zar ćemo zaista dopustiti da neko od oboljelih izgubi bitku sa bolešću kako bi nadležni reagovali, a već punih godinu dana znaju da lijek za ovu tešku bolest postoji”, pitaju se roditelji.

Podsjećamo, lijek Kaftrio dostupan je u svim zemljama EU, zemljama regiona, pa čak i u entitetu Republika Srpska.

Podijeli objavu

Možda vas zanima