Šef obavještajne službe Ukrajine: Rat je u ćorsokaku, ne miče se

Šef ukrajinske vojno obavještajne agencije Kirilo Budanov rekao je u intervjuu za BBC da je rat u Ukrajini trenutno ušao u ćorsokak jer ni Ukrajina ni Rusija ne mogu napraviti značajan napredak.

“Situacija je jednostavno zaglavljena. Ne miče se”, rekao je Budanov.

Nakon što su ukrajinske trupe u novembru ponovo zauzele grad Herson na jugu, većina najžešćih bitaka vodila se oko Bahmuta, u istočnoj oblasti Donjecka. Na drugim mjestima, čini se da su ruske snage u defanzivi, dok je zima usporila tempo ukrajinskih kopnenih operacija na preko 1.000 km (620 milja) linije fronta.

Gospodin Budanov je rekao da je Rusija “sada potpuno u ćorsokaku” i da trpi veoma značajne gubitke te vjeruje da je Kremlj odlučio objaviti još jednu mobilizaciju regruta.

Dodao je da ukrajinskim snagama još uvijek nedostaju resursi da krenu naprijed u više područja.

“Ne možemo ih sveobuhvatno poraziti u svim pravcima. Ne mogu ni oni. Veoma se radujemo novim zalihama oružja i dolasku naprednijeg oružja”, rekao je.

Ranije ovog mjeseca, nakon niza ruskih vojnih neuspjeha, ukrajinski zvaničnici upozorili su na mogućnost još jedne kopnene ofanzive moskovskih snaga iz Bjelorusije početkom 2023. Taj pritisak bi, kako su rekli, mogao uključivati ​​drugi pokušaj zauzimanja glavnog grada Kijeva i uključuje desetine hiljada rezervista, koji se obučavaju u Rusiji.

Gospodin Budanov je, međutim, odbacio mogućnost da su ruske aktivnosti u Bjelorusiji, uključujući kretanje hiljada vojnika, pokušajI da se Ukrajina navede da skrene trupe sa bojišta na jugu i istoku na sjever.

Podijeli objavu

Možda vas zanima