Skupština Srbije potvrdila više sporazuma sa BiH, ali ne i rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije su potvrdili danas tri sporazuma sa Bosnom i Hercegovinom, međutim odbili su raspravljati o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Na samom početku današnje Skupštine, poslanici su odbili da na dnevni red sjednice uvrste prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici koji je podnio poslanik Stranke demokratske akcije Sandžaka Enis Imamović.

Na sjednici su se pak našli zakoni o graničnim prijelazima koji su i usvojeni. To su: Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o graničnim prijelazima, Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH o zajedničkim lokacijama na graničnim prijelazima i Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH o pograničnom saobraćaju.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin obrazlažući sporazume je kazao da je svaki sporazum postignut sa zemljama u okruženju prilika da se bolje i jednostavnije obavljaju svakodnevne obaveze. Naglasio je da će sporazumi s BiH biti od izuzetnog značaja za Srbe sa obje strane Drine, ali i ostale građane BiH.

Podijeli objavu

Možda vas zanima