Kako je Imamović stavio omču oko vrata Lugaviću?

Da li i jedan Tuzlak može zamisliti da mu gradonačelnik bude funkcioner Islamske zajednice? Ili neke crkve, nebitno je?! Kakvu bi to poruku poslala Tuzla u svijet ako bira gradonačelnika koji obavlja visoku funkciju u izvršnom tijelu religijske zajednice? Kakva je to multikultura, kakav je to sekularizam?

E, to su zamislili SDP-ovi stratezi kampanje Imamovićevog pulena Zijada Lugavića, kada su smislili plan da Zijad Lugavić 18. januara, dvije i po sedmice prije izbora, postane funkcioner Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla. Ne bi se to dogodilo da su sigurni u pobjedu Lugavića, a pošto su sve ankete pokazivale da Mirnes Ajanović ima podršku 80 odsto građana, a Lugavić tek desetak posto, onda su se odlučili na pakt sa veoma sumnjivom vjersko-političkom strukturom, onom istom koja je oborila Vladu SDP-a i dr. Kadrije Hodžića u Tuzlanskom kantonu.

Imamovićeva strategija, dakle, uopšte ne računa šta će o svemu misliti članovi i glasači SDP-a kada saznaju da im je partner onaj isti iz PDA/SDA koji je potopio Vladu SDP-a! Ali, računaju oni, daj šta daš u uslovima kad gubiš sve – pa makar i preko Islamske zajednice pokušali uvećati Lukavićeve glasače, koji se uz vazove hodža regrutuju po džamijama, džumama i džematima.

Nije Imamović računao da će njegov plan o koaliciji sa SDA, ispod tezge, i sa Islamskom zajednicom izaći na talambase i postati omča oko vrata njegovog pulena, kojeg pokušava ostaviti u amanet Tuzlacima. Sada ovo već dobija dimenzije prvorazrednog skandala, jer se ni Lugavić ne misli povući iz klopke u koju ga je ubacio Imamović, jer, ako bi se povukao, priznaje grešku i autogol, a ako ostane, onda ostaje kao kandidat od kojega će bježati i izvorni SDA glasači i izvorni SDP glasači, kao i većina građana Tuzle. Što bi narod rekao: Sam pao sam se ubio. Dabude.

Podijeli objavu

Možda vas zanima