Specijalni izaslanik Velike Britanije danas u posjeti Bosni i Hercegovini

Britanski specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Stuart Peach danas će posjetiti Bosnu i Hercegovinu, gdje će se susresti sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Očekuje se da će razgovarati i s drugim visokopozicioniranim zvaničnicima.

Njegova posjeta će se desiti skoro dvije sedmice nakon što ga je premijer Velike Britanije Boris Johnson imenovao za specijalnog izaslanika. Za izaslanika je izabran nedugo nakon što je ranije ove godine odstupio s pozicije predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a.

Između ostalog, bio je i na čelu Štaba odbrane Velike Britanije i šef obavještajne vojne službe – iza sebe ima dugu vojnu karijeru.

Premijer Johnson je poručio da će Peach u Bosni i Hercegovini nastaviti podržavati visokog predstavnika Christiana Schmidta za kojeg je naveo da ima punu podršku Velike Britanije.

“Njegovo djelovanje će također podrazumijevati osnaživanje demokratskih institucija i otvorenog društva i to pomažući u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala te drugih sigurnosnih problema. Podsticat će rješavanje pitanja ratnih zločina i nestalih osoba. Velika Britanija će se nastaviti baviti jednakošću spolova i implementacijom Inicijative za prevenciju seksualnog nasilja. Stuart će u Bosni i Hercegovini nastaviti podržavati visokog predstavnika koji ima punu podršku Velike Britanije. Zajedno s partnerima će podržavati dijalog Srbije i Kosova potpomognut od Evropske unije”, naglašeno je ranije iz Velike Britanije.

Peachova posjeta Bosni i Hercegovini dolazi samo nekoliko dana nakon što je u Britanskom parlamentu održana rasprava o stanju u Bosni i Hercegovini.

“Dodik u posljednjih nekoliko mjeseci vrši pritisak na Dejtonski mirovni sporazum. On ima zadatak da štiti Ustav i uvijek je negirao Ured visokog predstavnika (OHR) i Ujedinjene nacije. Prijeti da će se povući iz državnih institucija, vojske i pravosuđa, militarizira policiju. Treba ga zaustaviti u njegovoj sramnoj kampanji negiranja genocida”, ocijenila je britanska parlamentarka iz Konzervativne stranke Alicia Kearns na sjednici održanoj 2. decembra.

Peachova posjeta je jedna u nizu posjeta stranih dužnosnika koji posreduju u rješavanju ključnih političkih problema u Bosni i Hercegovini. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima