Dodik i Čović favorizuju Osmorku za državnu vlast, SDA blizu klupe za rezervne igrače

Stranka demokratske akcije (SDA) naredne četiri godine neće participirati u vlasti na državnom nivou, saznaje Klix.ba iz izvora bliskih strankama okupljenim oko Osmorke, HDZ-a i SNSD-a koji su skoro finalizirali cijeli proces kreiranja buduće vlasti.

Zanimljivo, jučer su u kišnom Mostaru u gostima kod Dragana Čovića bili i lider SNSD-a Milorad Dodik i Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a i predstavnik Osmorke. Javnosti nije poznato da li su razgovarali Dodik i Konaković.
Jučerašnji sastanci su, kako saznajemo, uslijedili nakon što je Osmorka uvjerila buduće partnere da je riješila sve “zadatke” na nivou Federacije BiH odnosno da će imati kontrolu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda federalnog parlamenta što je ključ i za državni nivo vlasti.

Sumoran i siv dan u najvećem hercegovačom gradu za neke je bio sunčan, dok će stranci Bakira Izetbegovića vjerovatno ostati upamćen onakav kakav i jeste bio jer SDA nakon toliko godina polako odlazi u opoziciju.

Lider SNSD-a Milorad Dodik nije želio direktno odgovoriti na novinarsko pitanje koga bi volio za trećeg partnera (Osmorku ili SDA), ali je džentlmenski poručio da ostaje otvoren za pregovore sa svima koji imaju kapacitet i želju da budu dio strukture s SNSD-om i HDZ-om.

“Nikome ništa nije zatvoreno, ali ni bianco otvoreno. Mi imamo 12 ruku, Osmorka 13, SDA 9. Dakle svi mogu biti unutra, a mi ćemo gledati da idemo brzo i da deblokiramo stvari”, izjavio je.

Kako Klix.ba saznaje, HDZ i SNSD imaju dogovor da za trećeg partnera odaberu Osmorku, odnosno blok stranaka okupljenih oko Trojke. Tu grupaciju čine SDP, NiP, NS, SBiH, BHI-FK, PDA, NES i ZnG.

Treba podsjetiti kako je Dodik odmah nakon izbora najavio da će s Čovićem izabrati trećeg partnera za formiranje vlasti na nivou BiH i to se očito trenutno događa.

Jedan od razloga zbog kojih je izbor pao na Osmorku jeste mišljenje HDZ-a i SNSD-a da će lakše kontrolisati procese kada za stolom imaju trećeg partnera kojeg čini blok od čak osam stranaka što ostavlja mogućnost većeg utjecaja na njih i lakše “lomljenje” u određenim situacijama. Također, Osmorka je u ovom momentu mnogo otvorenija i energičnija za saradnju i pokretanje nekih stvari s mrtve tačke što bi svima odgovaralo.

Kako saznajemo, izbacivanje SDA je i svojevrsna osveta HDZ-a zbog savezništva s DF-om što nije rezultiralo ispunjavanjem Čovićeve želje o izmjenama izbornog zakona u vezi s izborom člana Predsjedništva BiH. Čović računa da će uspjeti s Osmorkom riješiti i to pitanje za šest mjeseci od uspostavljanja vlasti.

Šta tjera HDZ u jak zagrljaj SNSD-a i obratno?

Mnogi smatraju da odnos ove dvije stranke jača isključivo zbog vlastitih interesa, ali i veza koje Dodik ima sa Zagrebom, kao i Čović.

Predsjednici stranaka su jučer potvrdili da se neće miješati jedni drugima u posao. To znači da zvaničnici HDZ-a, naprimjer, neće blokirati projekte koje planira vlast RS-a poput HE Buk bijela, aerodroma u Trebinju itd.

Sa druge strane, Čović će dobiti podršku za svoje političke borbe koje, kako je najavio prije nekoliko dana, planira završiti do 2030. godine.Poznato je kako je Milorad Dodik u posljednjih godinu dana postao veliki borac za prava Hrvata, ali samo u jednom dijelu države Bosne i Hercegovine.

Savez Dodik-Čović je betoniran i kroz bliske odnose sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem koji također interese Zagreba i HDZ-a sprovodi putem SNSD-a i njegovih saveznika, dok zauzvrat Dodik dobija razumijevanje Hrvatske kao članice EU, a nerijetko i probono lobiranje van granica naše države.

HDZ i SNSD su jučer učvrstili savezništvo i unaprijed onemogućili svaki pokušaj izbacivanja Dodikove stranke iz vlasti, što su kao mogućnost ostavljali neki u Osmorci. I tu je HDZ kreditirao SNSD jer bi u protivnom Dodikova stranka potencijalno bila “na ledu”. Ovako, pokušaj izbacivanja SNSD-a bi značilo automatski gubitak i ruku HDZ-a.

“HDZ neće bez SNSD-a, niti će SNSD bez HDZ-a”, rekao je Dragan Čović.

Ono što je preostalo jeste da SNSD, HDZ i Osmorka i zvanično sjednu za stol i potpišu sporazum te u budućnosti pokažu građanima da li postoji drugačije i pozitivne vođenje političkih procesa, dok će SDA djelovanje nastaviti iz opozicione hladovine. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima