Strah od novog rata na prostoru bivšeg Sovjetskog saveza, Blinken pozvao na prekid vatre

Najnovija eskalacija dugogodišnjeg neprijateljstva između Azerbejdžana i Armenije izazvala je strah da bi uz rusku invaziju na Ukrajinu mogao izbiti još jedan rat na prostoru bivšeg Sovjetskog saveza. Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je na prekid vatre.

Armenski premijer Nikol Pashinyan je izjavio da je najmanje 49 armenskih vojnika ubijeno u sukobima duž granice s Azerbejdžanom nakon sinoćnje eskalacije neprijateljstava.

Iz Armenskog Ministarstva odbrane saopćili su da je nekoliko gradova u blizini granice s Azerbejdžanom, uključujući Jermuk, Goris i Kapan, granatirano u ranim jutarnjim satima te da je Armenija odgovorila na ono što nazivaju “provokacijom velikih razmjera” od strane Azerbejdžana.

Jutros se oglasio i američki državni sekretar Antony Blinken koji je pozvao da se sukobi odmah prekinu te da nikakvo vojno rješenje nije adekvatna solucija za ovu krizu.
Osim toga, iz Turske su poslati pozivi Armencima da se fokusiraju na mir i prestanu sa provokacijama, dok je iz Kremlja izviješteno da će pomoći Armencima u pregovorima za prekid vatre.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima