Izetbegović: Moguće je odgađanje izbora, važno je da budemo na tragu dogovora

U Parlamentu Bosne i Hercegovine počinje nova runda pregovora o izmjenama Izbornog zakona, a predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović najavio je mogućnost odgađanja oktobarskih izbora.

“Moguće je da se prolongiraju izbori ove godine planirani za oktobar. To bi podržala međunarodna zajednica ako se vidi da su pregovarači na tragu dogovora”, izjavio je Izetbegović novinarima prije početka sastanka.

Naglasio je da današnji razgovori nisu posljednji, već da će se o ovom još dugo razgovarati, da je cilj postizanje dogovora u čemu međunarodna zajednica izražava veliku podršku.

U komentaru posljednjih izjava Izetbegović je kazao da je model koji je predložio HDZ bio neprihvatljiv strancima.

Domaćini ove nove runde pregovora lideri su Saveza za bolju budućnost (SBB) i Naroda i pravde (NiP), Fahrudin Radončić i Elmedin Konaković, koji su od Neuma, kako su sami priznali napravili mnogo pojedinačnih razgovora, prije svega s predsjednicima SDA i HDZ-a Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Čović je ranije kazao kako mu je Konaković kazao da imamo o čemu razgovarati i zato smo danas ovdje.

“Međutim, HDZ je do sada na sto stavio čak devet prijedloga za izborni zakon i to bez Doma naroda. A u Neumu smo vidjeli tek prvi prijedlog druge strane, prvi pisani prijedog, a predstavio ga je Konaković”, kazao je Čović.

Podijeli objavu

Možda vas zanima