Tužilaštvo ZDK: Fuad Kasumović je u bjekstvu

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona se oglasilo povodom informacija o akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koja je, između ostalog, usmjerena i na gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića. Oni su kazali da je Kasumović u bjekstvu.

Policijski službenici SIPA-e su jutros započeli pretrese na 11 lokacija zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovanog kriminala, zloupotrebe položaja ili ovlasti, oštećenja povjerilaca, prouzrokovanja stečaja i nesavjesnog rada u službi. Pretreseni su privatni objekti gradonačelnika Zenice, kao i neke službene prostorije.

 

Do sada je uhapšeno nekoliko osoba, među kojima prema saznanjima Klix.ba nije Fuad Kasimović, s obzirom na to da ga nisu pronašli u porodičnoj kući niti na radnom mjestu. No, on se oglasio na svom Facebook profilu napisavši da se nalazi “pod pratnjom policijskih službenika” u Zenici.

Ovo je demantovano iz Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

“Za ovo Tužilaštvo Fuad Kasumović se nalazi u bjekstvu”, naglasili su oni.

Akcija SIPA-e rezultat je višemjesečne istrage protiv Fuada Kasumovića i drugih koji su osumnjičeni za krivična djela koja se dovode u vezu s poslovanjem Zenicatransa. Među uhapšenima u današnjoj akciji su i bivši gradski pravobranilac Zlatko Osmanović, bivši direktor Zenicatransa Besim Husaković, kao i bivši predsjednik Nadzornog odbora tog preduzeća Vahdet Drino te drugi.

Inače, sredinom augusta SIPA je izvršila pretres u Gradskoj upravi Zenice, odakle je izuzeta dokumentacija vezana za Zenicatrans – prijevoz putnika d.d. u stečaju i Računovodstvo d.o.o. u Zenici, a Federalna uprava policije još početkom januara ove godine Kantonalnom tužilaštvu ZDK dostavila je izvještaj o počinjenim krivičnim djelima Fuada Kasumovića i drugih i to zbog krivičnog djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, krivičnog djela zloupotrebe ovlasti u privrednom poslovanju te krivičnog djela prevare u privrednom poslovanju.

Naime, u svemu tome je sporno na koji način je Fuad Kasumović kao prvi čovjek Zenice autobusku stanicu Zenicatransa prepisao na Grad Zenicu, a potom je izdao pravnim osobama. Grupa više osoba koje su bile meta istrage SIPA-e se tereti, navodno, da je oštetila ovo preduzeće za višemilionski iznos.

Podijeli objavu

Možda vas zanima