Iduće sedmice odluka o novom predsjedniku Suda BiH, samo je jedan kandidat

Sud Bosne i Hercegovine iduće sedmice, tačnije 18. januara, mogao bi dobiti novog-starog predsjednika. Jedini kandidat za ovu poziciju je aktuelni predsjednik suda Ranko Debevec, nakon što je iz utrke otpao Dubravko Čampara.

Debevecu će ovo, ukoliko bude izabran, biti drugi uzastopni mandat, a imenuje se na period od šest godina. Čampari je prijava na konkurs odbijena s obzirom da on obnaša funkciju državnog tužitelja, a prema trenutnim propisima za predsjednika Suda BiH se može prijaviti samo sudija Suda BiH.

Odluku će donijeti Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH koje ima zakazanu dvodnevnu sjednicu 18. i 19. janaura.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Halil Lagumdžija poručio je ranije da će on biti izuzet iz procesa odlučivanja o imenovanju Ranka Debevca, jer je i on sudija Suda BiH.

“Ako odluka bude ‘da’, na sjednici Vijeća će se naći imenovanje predsjednika Suda, na dnevnom redu. U toj situaciji bi se desilo ono što se desilo i oko Kajganića jer smo mi na podvijeću tada donijeli odluku da se ne ide sa jednim kandidatom. Onda bi takav jedan prijedlog, da se ne ide, morao proći ocjenu Vijeća. Vijeće bi, ipak, finalno odlučilo da li da se ide sa jednim kandidatom ili ne”, objasnio je Lagumdžija ta BHRT.

Podijeli objavu

Možda vas zanima