U četvrtak počinje međunarodni teatarski festival Živi fest

U Živinicama su u toku posljednje pripreme za međunarodni teatarski festival Živi fest koji će početi 21. oktobra, a učešće će uzeti najbolja pozorišna ostvarenja iz Bosne i Hercegovine i regije.

Festival će svečano biti otvoren 21. oktobra (četvrtak) sa početkom u 19 sati u Velikoj sali Bosanskog kulturnog centra Živinice, predstavom Sakati Billy sa Inišmana, u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Publika će svaku noć, do 29. oktobra, moći uživati u kvalitetnim pozorišnim ostvarenjima iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Srbije i Češke Republike, istakao je umjetnički direktor Elmir Krivalić te najavio da će, pored stručnog žirija, najbolju predstavu birati i publika.

Značajan festival za teatarsku scenu u BiH nastao je iz teatarske revije “Četvrkom u pozorište” koja se već četiri godine održava na sceni BKC-a Živinice. Trajat će do 29. oktobra, kada će svečano biti zatvoren dodjelom nagrada za najbolje predstave Zlatko Jugović i Dževad Zejćirović te dodjelom nagrada za najbolju glumicu i najboljeg glumca festivala. Cilj nije samo afirmacija pozorišne umjetnosti, već stvaranje kritične mase ljudi koji će kroz teatarsku umjetnost kritički posmatrati na anomalije društva.

Direktor BKC-a Mevludin Ferhatović je istakao da je ovo najznačajniji kulturni projekat u Živinicama i zahvalio se gradonačelniku Samiru Kamenjakoviću, ali i Fondaciji za muzičke, scenske i likovne umjetnosti iz Sarajeva.

Sve predstave počinju u 19 sati. Ulaznice po cijeni od 8 KM mogu se kupiti u prostorijama BKC-a. Paket ulaznica za sve predstave košta 40 KM, dok je cijena ulaznice za studente i penzonere 5 KM.

Podijeli objavu

Možda vas zanima