SAD će proglasiti Wagner grupu međunarodnom kriminalnom organizacijom

SAD će rusku Wagner grupu, za koju se vjeruje da ima hiljade plaćenika u Ukrajini, označiti “transnacionalnom kriminalnom organizacijom”.

Također će sljedeće sedmice uvesti nove sankcije grupi i njenoj mreži podrške, saopćila je Bijela kuća.

“Grupa čini zvjerstva i kršenje ljudskih prava u Ukrajini i drugdje”, rekao je glasnogovornik nacionalne sigurnosti John Kirby novinarima u petak.

Dodao je da sada u Ukrajini ima oko 50.000 Wagnerovih plaćenika.

Nova oznaka omogućit će američkoj vladi da primijeni šire sankcije protiv paravojne grupe, koja je također djelovala u Siriji, Libiji i Centralnoafričkoj Republici, između ostalih žarišta.

Prema Kirbyju, otprilike 80 posto Wagnerovih trupa raspoređenih u Ukrajinu izvučeno je iz zatvora.

Dodao je da je grupa postala rival redovnim ruskim vojnim snagama i da SAD vjeruju da “rastu tenzije” između ruskih zvaničnika i Wagnerovog kontroverznog osnivača, biznismena i saveznika Vladimira Putina Jevgenija Prigožina.

Kirbyi je rekao da fotografije američkih obavještajnih službi prikazuju ruske željezničke vagone kako ulaze u Sjevernu Koreju, gdje su navodno pokupili pješadijske rakete i projektile za kasniju upotrebu od strane Wagnerovih snaga.

“Neumorno ćemo raditi na identifikaciji, ometanju, razotkrivanju i ciljanju onih koji pomažu Wagneru”, poručio je Kirby.

SAD vjeruju da je promet oružja iz Sjeverne Koreje u suprotnosti sa rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a. Obavještajni podaci su sada proslijeđeni panelu Vijeća sigurnosti koji je odgovoran za sankcije Sjevernoj Koreji.

“Očekujemo da će [Wagner] nastaviti primati sjevernokorejske sisteme oružja”, rekao je Kirby. “Očigledno osuđujemo postupke Sjeverne Koreje i pozivamo Sjevernu Koreju da odmah prekine ove isporuke Wagneru i idemo dalje poduzimanjem mjera protiv samog Wagnera.”

Od Prigožina je zatraženo da reaguje na Kirbijeve komentare, ali se nije direktno osvrnuo na američke optužbe, prenosi Reuters.

SAD ne vjeruju da su isporuke oružja iz Sjeverne Koreje imale značajan utjecaj na borbe u Ukrajini, gdje je privatna vojska nedavno bila uvelikoj mjeri posvećena naporima Rusije da zauzme grad Bakhmut na istoku zemlje.

Tamo, ukrajinske trupe tvrde da su Wagnerove snage pretrpjele velike gubitke nakon što im je naređeno da napreduju preko otvorenog terena dok su pod vatrom.

U septembru 2020. godine, Wagner je bio podložan još jednom setu američkih sankcija nakon što su vlasti navele da se one koriste za bogaćenje Prigožina kroz rudarske poslove u Sudanu i Centralnoafričkoj Republici.

Američke vlasti su također sugerisale da je Prigožin možda uveo Wagnerove trupe u ofanzivu na Bakhmut u pokušaju da kontroliše rudnike soli i gipsa u tom području.

Podijeli objavu

Možda vas zanima