U Turskoj uhapšeno više od 180 osoba zbog urušavanja zgrada tokom zemljotresa, među njima i gradonačelnik

Više od 600 ljudi trenutno je pod istragom u Turskoj zbog zgrada koje su se srušile u smrtonosnom potresu šestog februara, saopćila je Vlada. Ministar pravosuđa Bekir Bozdag kazao je da su do sada uhapšene 184 osobe, uključujući građevinske poduzetinke i vlasnike nekretnina.

Godinama su stručnjaci upozoravali da endemska korupcija i vladina politika znače da mnoge nove zgrade nisu sigurne. Potvrđeni broj mrtvih u Turskoj i Siriji premašio je 50.000.

Bozdag je dao televizijsku izjavu iz jugoistočne Turske, gdje se dogodio zemljotres magnitude 7,8 nakon kojeg je uslijedilo još jedno snažno podrhtavanje samo nekoliko sati kasnije.

Njegovi komentari pokazali su kako se istraga proširila – prije dvije sedmice vlasti su objavile da je izdano 113 naloga za hapšenje.

Među uhapšenim je i gradonačelnik jednog od gradova u blizini zemljotresa, saopćili su turski mediji.

Više od 160.000 zgrada srušilo se ili je teško oštećeno u Turskoj nakon zemljotresa, postavljajući pitanje jesu li posljedice prirodne katastrofe pogoršane ljudskim propustima.

Opozicione stranke i neki građevinski stručnjaci optužuju administraciju predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da ne provodi građevinske propise i pokušava preusmjeriti ukupnu krivnju za katastrofu.

Kažu da je vladina politika dopustila takozvane amnestije za izvođače radova koji su prekršili građevinske propise, kako bi se potaknuo građevinski bum, uključujući i područja sklona zemljotresima.

Erdogan je priznao nedostatke, ali čini se da krivi sudbinu za razmjere katastrofe.

“Takve stvari su se uvijek događale. To je dio sudbinskog plana”, rekao je tokom nedavnog posjeta regiji.

Budući da su izbori na horizontu, Erdoganova budućnost je dovedena u pitanje nakon 20 godina na vlasti, a njegove molbe za nacionalnim jedinstvom ostale su neuslišane.

Podijeli objavu

Možda vas zanima