Uzbuna u Velikoj Britaniji: Kreće li premijer Boris Johnson u konačni obračun s BBC-jem

Nakon što su posljednjih nekoliko sedmica vladu Borisa Johnsona obilježili skandali koji se odnose na organizaciju zabava tokom trajanja lockdowna, ništa blaže reakcije nije izazvala ni posljednja odluka vlasti koja se odnosi na rad britanskog javnog servisa BBC.

Britanska ministrica za digitalne medije, kulturu, medije i sport Nadine Dorries (Konzervativna partija) izjavila je u nedjelju kako će vlada kojom rukovodi Boris Johnson uskoro objaviti odluku o promjeni načina finansiranja BBC-ja, što su mnogi ocijenili kao još jedan u nizu napada na javni servis, ali i medije u Velikoj Britaniji.

“Sada je vrijeme da razgovaramo i raspravljamo o novim načinima finansiranja, podrške i prodaje sjajnog britanskog sadržaja. Dani kada su starijima prijetile zatvorske kazne i sudska izvršenja stvar su prošlosti”, rekla je Dorries.

Šta želi Johnsonova vlada?

Iako odluka o promjeni načina finansiranja javnog servisa sama po sebi nije sporna, način na koji Vlada Velike Britanije nastoji izvršiti reformu predstavlja zapravo najveći kamen spoticanja.

Prema planu britanske vlade, koji je predstavila ministrica kulture Dorries, Velika Britanija bi do 2024. godine trebala zamrznuti pretplatu za BBC, koja sada iznosi 159 funti godišnje za jedno domaćinstvo.

Već godinama je britanskom javnom servisu dozvoljeno povećanje pretplate u skladu s inflacijom koja je u tom trenutku pogađala Veliku Britaniju. Međutim, od aprila 2021. godine BBC nije dobio dozvolu za povećanje naknade u skladu s inflacijom od 5,1 posto, čime bi se i pretplata povećala na 167 funti na godišnjem nivou.

Iako je u suštini vlada “zaledila” cijenu pretplate do 2024. godine, krajnji cilj i ujedno najkontroverzniji dio cijele priče, predstavlja potpuno ukidanje ovakvog načina finansiranja BBC-ja do 2027. godine.

“BBC će morati pregovarati s vladom o potpuno novom modelu finansiranja kada 2027. godine istekne konačan ugovor o finansiranju putem pretplate. Potencijalne opcije uključuju i djelimičnu privatizaciju ili direktno državno finansiranje”, navodi The Guardian.

Britanski zvaničnici i članovi Konzervativne partije ovu su odluku opravdali činjenicom da streaming servisi poput Netflixa i YouTubea privlače sve veću pažnju, zbog čega trenutni način finansiranja javnog servisa predstavlja problem.

Ukidanje ovog načina finansiranja zadalo bi vjerovatno i najveći udarac za BBC s obzirom na to da na osnovu pretplate ovaj javni servis na godišnjem nivou prikuplja 3,2 milijarde eura.

“Hiljade radnih mjesta nakon toga bi bilo ukinuto, a nekoliko programa i kanala za specifičnu publiku bi se ugasilo. Trenutno, svako domaćinstvo u Velikoj Britaniji za pretplatu odvaja 159 funti na godišnjem nivou”, pišu britanski mediji.

BBC već prinuđen na rezanje troškova

Iako će i u narednom periodu BBC zagarantovano inkasirati 3,2 milijarde eura na godišnjem nivou na osnovu pretplate, troškovi proizvodnje programa iz godine u godinu sve su veći.

“BBC je iza scene već napravio značajne uštede u troškovima, što znači da će naredni korak štednje pogoditi direktno usluge emitovanja. Kao rezultat toga, javnost bi se trebala pripremiti za BBC, koji će obsiguravati manje sportskih emisija, visokokvalitetnih serija, a potencijalno bi mogli i potpuno ugasiti određene programe”, pišu mediji u Velikoj Britaniji.

Zvaničnici britanskog javnog servisa već su tokom 2020. godine isticali kako su spremni prihvatiti određene reforme finansiranja te su još tada ponudili opciju naplate pretplate uz račune za internet, komunalne usluge ili električnu energiju. Također, jedna od opcija koja se nudila još 2020. godine tiče se finansiranja uz pomoć općeg oporezivanja.

“To bi moglo još više potkopati njegovu uređivačku neovisnost i ostaviti ga na milost i nemilost vlade. Učiniti usluge BBC-ja sličnim Netflixu, teško je zbog široko rasprostranjene popularnosti emitovanja na radiju i drugih formata”, ističu iz BBC-ja.

Također, promjena koju su iz BBC-ja predlagali, a koja se odnosila na vezivanje pretplate za račune ili komunalne usluge, predstavljala bi također veliki “zalogaj” kako za vladu tako i za javni servis, a prema procjenama, reforma bi koštala više od 300 miliona funti.

Sve više kritika na rad Borisa Johnsona

Nakon što su predstavnici vlasti u Velikoj Britaniji objavili odluku o postepenom ukidanju naplate pretplate za javni servis oglasili su se brojni novinari, ali i opozicioni političari koji su optužili Borisa Johnsona da na ovaj način želi skrenuti pažnju s brojnih afera u koje je direktno umiješan.

Komičar Nish Kumar opisao je potez britanske vlade kao odluku koju je donio čopor kulturnih vandala.

“Znam da se čini kao da sada apsolutno svi mrze BBC, ali ukidanje pretplate je loša vijest”, rekao je Kumar.

Povodom najave vlade oglasilo se i dobro poznato lice iz svijeta sporta Gary Lineker, koji je uputio niz kritika na račun ministrice, ali i kompletne vlade.

“BBC je cijenjen širom svijeta. To bi trebalo da bude najdragocjenije nacionalno blago. Javni servis ne bi trebao da bude glas onih koji su na vlasti, bez obzira na to ko vlada u tom trenutku”, poručio je Lineker.

Cijelu situaciju pratili su i brojni medijski aktivisti, ali i opozicioni političari te su namjere Borisa Johnsona opisali kao posljednji pokušaj premijera da spasi svoju propalu poziciju.

“Premijer misli da bi svi oni koji izvještavaju o tome da on krši pravila i covid mjere trebali snositi posljedice”, navode medijski aktivisti u Velikoj Britaniji.

Šta je alternativa?

Iako će se o problemu finansiranja javnog servisa u Velikoj Britaniji pričati još dugo, brojni analitičari ističu kako postoje alternativni modeli finansiranja koji bi na određeni način uspjeli “sanirati” štetu od ukidanja finansiranja putem pretplate.

Neki od alternativnih modela finansiranja koji se spominju uključuju dodavanje pretplate na račune za internet, što bi cijenu korištenja interneta moglo učiniti znatno većom.

Također, opcije koje su na stolu uključuju uvođenje godišnjeg garantovanog granta od Vlade Velike Britanije, čime se BBC ponovo ostavlja na milost i nemilost onih zvaničnika koji su na vlasti u Velikoj Britaniji.

Model alternativnog finansiranja o kojem se godinama raspravlja jeste i taj koji bi dozvolio BBC-ju da uvede opciju oglašavanja što ovaj javni servis koristi na svojim uslugama izvan Velike Britanije.

Naplata posebnog poreza za finansiranje javnog servisa – Model je stekao popularnost u skandinavskim zemlja, a Švedska je odabrala ovaj model 2019. godine kada je ukinula taksu od 194 funte. Ovaj model zamijenjen je porezom za sve osobe starije od 18 godina kojima će se naplaćivati 1 posto od ukupnih prihoda.

Na kraju, analitičari smatraju kako se u ovom trenutku, iako djeluje potpuno nerealno iz ove perspektive, ukoliko dođe do ukidanja pretplate BBC-ju, može govoriti i o potpunom ukidanje ovog javnog servisa.

“S obzirom na to da se sve više vijesti distribuira putem društvenih medija u vlasništvu Facebooka, Piers Morgan se sprema pokrenuti televizijski kanal talkTV iza kojeg stoji Rupert Murdoch. Ukoliko se u obzir uzme rast popularnosti radijskih stanica u privatnom sektoru kao što je LBC, analitičari u Velikoj Britaniji postavljaju pitanje – da li je BBC uopće potreban javnosti ili tržište u potpunosti treba prepustiti dobroj volji i interesima privatnog sektora?”, piše The Guardian.

Podijeli objavu

Možda vas zanima