Varhelyi nakon sastanaka u Sarajevu: BiH će zbog blokade iz RS-a ostati bez velikih investicija

Nakon održanih sastanaka sa članovima Predsjedništva i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine te liderima opozicionih stranaka u BiH, evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi je poručio da će BiH ostati bez značajne finansijske pomoći ukoliko se blokada nastavi.

“Dozvolite mi da na samom početku naglasim vrlo jasnu i kredibilnu perspektivu BiH. U tom kontekstu su poduzeti vrlo važni koraci, uključujući i 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, što otprilike predstavlja neku zacrtanu mapu puta budućeg članstva BiH u EU. Naglasio bih da postoji i puno toga što tek treba da bude urađeno”, rekao je on.

Ističe da je njegova “glavna poruka domaćim političkim liderima da se posvete dijalogu”.

“Tek tada ova zemlja može ostvarivati sve pogodnosti koje dolaze iz programa i fondova EU uključujući i evropski investicioni paket koji služi kao podrška pomoći tokom pandemije”, naveo je on.

Poručuje da će BiH trpjeti mnoge posljedice ukoliko ne dođe do deblokade institucija.

“Da bismo u cijelosti uživali sve pogodnosti kroz ovu vrstu pomoći, potrebno nam je da imamo hitne mjere i aktivnosti koje bi se poduzimale. Drugim riječima potrebno nam je da imamo funkcionalne institucije na nivou BiH. Još uvijek čekamo da budu donesene odluke koje bi omogućile investicije. U suprotnom prijeti opasnost da one budu izgubljene, govorimo o 1,5 milijardi eura infrastrukturnih ulaganja i 1,9 milijardi koje ostaju u okviru IPA-e. Bez ovih odluka prijeti opasnost za BiH da u narednoj godini ne bude učesnica ni brojnih drugih programa”, rekao je on.

Naglašava da su prioritet reforme te da je potrebna volja svih aktera: “Bilo kakve blokade su neprihvatljive i ne idu nikome u prilog”.

Na kraju zaključuje da povlačenje entiteta RS iz rada državnih institucija samo još više udaljava BiH o EU te da se rješenja mogu tražiti isključivo kroz dijalog.

Podijeli objavu

Možda vas zanima