Dodik danas u Ankari sa Erdoganom, želi dogovoriti trilateralu s trojicom lidera u BiH

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas bi trebalo da otputuje u Ankaru gdje će sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom razgovarati o aktuelnoj situaciji u BiH.

Dodik je jučer izrazio uvjerenje da je Erdogan do sad dobijao pogrešne i jednostrane informacije o stanju u BiH.

“Želim da mu objasnim da ga smatram velikim liderom velike države i nacije, prirodno zainterosovane za podršku i pomoć, u političkom smislu Bošnjacima, ali sam uvjeren da je on čovjek koji ne želi da radi ništa na teret drugih naroda u BiH i, u tom pogledu, vidim prostor da možemo da razgovaramo”, rekao je Dodik.

Dodao je da će sa turski predsjednikom razgovarati i o mogućnosti da bude održan sastanak predsjednika Turske, Srbije i Hrvatske sa liderama tri vodeće stranke u BiH s ciljem stabilizacije prilika u BiH.

Dodik je podsjetio da od ranije postoji inicijativa da predsjednici Turske, Srbije i Hrvatske – Erdogan, Aleksandar Vučić i Zoran Milanović, zajedno sa liderima tri vodeće stranke u BiH postignu dogovor koji će obezbijediti napredak BiH.

On je ocijenio da je Erdogan čovjek koji nije spreman da učini u BiH bilo šta što bi bilo štetno za Srbe i Hrvate.

“On je uvijek za dogovor i zato imam povjerenje. Zato i odlazim u Tursku da mu dodatno objasnim situaciju, a ne da se ponašam kao Bakir Izetbegović koji ne želi dijalog”, dodao je Dodik.

Dodik je istakao da cijeni Erdogana, da vjeruje u njegovu objektivnost i da će na sastanku ponovo inicirati razgovor, te da se nada da će to i Erdogan podržati.

Ovaj susret dolazi nakon Dodikovih vikend-razgovora sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, premijerom Slovenije Janezom Janšom i jučerašnjeg susreta sa specijalnim izaslanikom SAD-a Gabrielom Escobarom.

Podijeli objavu

Možda vas zanima