Vlasti u RS-u žele postati vlasnici čak 16.000 jedinica državne imovine

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić kazao je gostujući u programu ATV-a kako smatra da BiH može pripasti samo ono što je predmet sukcesije te da je sve ostalo imovina entiteta.

Mišljenja je Minić da se na nivou BiH treba urediti i propisati “kako će entiteti kojima pripada nepokretnost urediti svojr zakone”, a govorio je i o tome koliko RS namjerava prisvojiti državne imovine.

“Mi smo u tematici i znamo da je to nekih 16.000 čestica i da to nije nešto što bi na bilo koji način ugrozilo ili da bi naš Zakon o nepokretnosti na bilo koji način bio neprimjenjiv”, rekao je Minić.

Istakao je i kako su prije 1992. godine postojali razni oblici svojine poput državne, društvene, zadružne i opštenarodne.

“Do te mjere se ide u licemjerstvo da onaj dio oblika svojine koji više ne postoji, a zove se državna imovina, neko kaže da je to imovina BiH. RS ima svoj katastar nepokretnosti, a najsigurniji osnov upisa u javne, zemljišne knjige je javno izlaganje koje se realizuje u RS koja uređivanjem ove oblasti zakonskom regulativom prednjači u odnosu na FBiH”, zaključio je Minić.

Zakon o nepokretnoj imovini RS-a Ustavni sud BiH već je osporio, a to će morati ponovno uraditi budući da su vlasti manjeg bh. entiteta odlučile ponovno usvojiti sličan zakon koji za cilj ima promjenu upisa vlasništva nad imovinom u administrativnom sistemu RS-a. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima