Amerika pozvala na pokretanje istrage povodom proslave Dana RS-a i uznemiravanja povratnika

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država oglasili su se povodom proslave neustavnog Dana RS-a te su pozvali vlasti u Bosni i Hercegovini da istraže sve slučajeve veličanja ratnih zločinaca, ali i uznemiravanja povratnika tokom 9. januara.

Kako prenosi Reuters, povodom obilježavanja neustavnog Dana RS-a oglasio se glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price, koji je rekao kako vlasti u BiH moraju reagovati odmah kada je riječ o istraživanju veličanja ratnih zločinaca.

“Pozivamo nadležne vlasti da odmah analiziraju ove incidente i da odgovorne ljude pozovu na odgovornost”, saopćeno je iz State Departmenta.

Također, naglašeno je kako su Sjedinjene Američke Države upoznate o brojnim incidentima koji uključuju govor mržnje i veličanje ratnih zločinaca.

“Sjedinjene Američke Države su duboko upoznate o slučajevima koji uključuju govor mržnje, veličanje ratnih zločinaca i provokacije usmjerene prema povratnicima u entitet RS”, poručili su iz SAD-a.

Na kraju, glasgnovornik State Departmenta se osvrnuo i na učešće ruskih i kineskih diplomata tokom 9. januara.

“Dok su kineski i ruski predstavnici učestvovali u destabilizirajućim ceremonijama, Sjedinjene Američke Države su Bosni i Hercegovini donirale 96.000 doza vakcina za borbu protiv koronavirusa”, stoji u zaključku State Departmenta.

Podijeli objavu

Možda vas zanima