Vučić: Ako policija Kosova dođe na sjever da sprovodi odluku o tablicama, imat će pakao na terenu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će sutra u Briselu učestvovati na sastanku sa delegacijom Kosova, ali da nije optimista da bilo šta može da se učini.

Vučić je istakao da je pozicija Srbije čista, da je jasno saopšteno da mora da se osnuje zajednica srpskih opština i da mora biti ukinuta odluka Prištine o tablicama.

Uoči stupanja na snagu odluke Prištine o novčanom kažnjavanje onih koji nisu preregistrovali tablice na kosovske, Vučić je rekao da je situacija teža nego ikad u proteklih deset godina.

Navodeći da nije optimista da bilo šta može da se učini, Vučić je rekao da ide na razgovore da ne bi bilo da Srbija neće u nečemu da učestvuje.

Na pitanje šta će se desiti ako ne bude dogovora i da li misli da će premijer Kosova Albin Kurti odložiti odluku o preregistraciji, Vučić je rekao da je Kurti pokazao da ne želi Srbe na Kosovu.

On je rekao za TV “Prva” da je specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka pitao zašto Srbiju uopšte zovu u Brisel i ponovio da je razlog za to što oni, prije svega zemlje Kvinte, štite svoje čedo – Kosovo.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija pokušava da osujeti plan Prištine da protjera Srbe sa Kosova i poručio da mir zavisi od pritiska Zapada na Prištinu.

Vučić je rekao da će, ukoliko specijalna policija Kosova dođe na sjever kako bi sprovela odluku o tablicima, “imati pakao na terenu”, da će Srbi braniti svoja ognjišta i da će Srbija biti uz svoj narod.

Na pitanje da li će biti rata, Vučić je rekao da se nada da neće i da će Srbija dati sve od sebe da ne bude, ali da to ne zavisi od jedne strane.

Podsjetimo, primjena druge faze izmijenjene odluke Vlade Kosova o preregistraciji registarskih tablica ističe u ponoć, nakon čega bi sa 150 eura tabalo da budu kažnjavani svi koji nisu preregistrovali vozila na “RKS” tablice.

Odlukom Vlade Kosova od 21. novembra sa 150 eura biće kažnjavani vlasnici vozila koji nisu zamijenili “KM”, “PR” i ostale tablice za “RKS” oznake.

Predviđeno je da ova mjera važi do 21. januara 2023. godine.

Zvaničnici EU i SAD tražili su od Prištine odlaganje obaveze preregistracije vozila za 10 mjeseci, ali i poštovanje Briselskog sporazuma.

Podijeli objavu

Možda vas zanima