Washington će odlučno reagovati u slučaju razmještanja ruskih snaga u Južnoj Americi

Američke vlasti postupit će “odlučno” ukoliko Rusija pošalje vojsku u Latinsku Ameriku, saopćila je Bijela kuća, usljed nagovještaja da bi Moskva mogla da stacionira vojsku u Venecueli ili na Kubi.

Savjetnik za državnu sigurnost SAD-a Jake Sullivan nazvao je takvu ideju prijetnjom i naglasio da razmještanje ruskih snaga u Južnoj Americi nije bila tema dijaloga Rusije i SAD o strateškoj stabilnosti u Ženevi.

“Ukoliko se Rusija bude kretala u tom smjeru, odlučno ćemo se suočiti s tim”, izjavio je Saliven.

Russia Today piše da bi protivljenje Amerike moglo da djeluje zbunjujuće u Rusiji, koja se u više navrata žalila zbog razmještanja američkih snaga blizu svoje zapadne granice.

Pretpostavka da bi Rusija mogla da pošalje vojsku u Južnu Ameriku iznesena je tokom intervjua zamjenika ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova za televiziju RTVI.

Na pitanje o potencijalnom razmještanju ruske vojske, Rjabkov nije potvrdio niti negirao da je tako nešto u planovima Kremlja.

“To je američki stil da imaju nekoliko opcija za svoju vanjsku i vojnu politiku. To je kamen temeljac snažnog uticaja te zemlje u svijetu”, izjavio je Rjabkov.

Rjabkov je rekao da je predsjednik Rusije Vladimir Putin u više navrata govorio o tome kakve bi mogle biti mjere u slučaju da dođe do provociranja Rusije, ali je naglasio da Moskva to ne želi i da “diplomate moraju postići saglasnost”.

Podijeli objavu

Možda vas zanima