Da li će kompromitovana Diana Kajmaković biti suspendovana i udaljena iz Tužilaštva BiH?

Nakon što je državna tužiteljica Diana Kajmaković spominjana u Sky aplikaciji, a zatim prebačena u drugi odjel Tužilaštva BiH, danas su uslijedile američke sankcije i teške optužbe koje su u potpunosti kompromitovale lik i djelo ove dugogodišnje uposlenice bh. pravosuđa.

“Diana Kajmaković kontinuirano podriva demokratiju i vladavinu zakona u Bosni i Hercegovini”, izjavio je Brian E. Nelson, podsekretar za borbu protiv terorizma i obavještajne finansijske poslove u Ministarstvu finansija Sjedinjenih Američkih Država.

Iako se u Tužilaštvu BiH već neko vrijeme radi na predmetu u kojem je glavni akter Diana Kajmaković, ona i dalje dolazi na posao u državno tužilaštvo. Jedina razlika jeste što više ne ulazi na Odjel za organizovani kriminal gdje je bila šefica, već odlazi na druga vrata Odjela za ratne zločine.

Tu je odluku v.d. glavnog tužitelja Milanka Kajganića opisao kao reorganizaciju rada ove institucije, no sada je potpuno jasno kako su odavno postojale informacije o tome da će uslijediti ono što je objelodanjeno danas.

Tako bi zasigurno svaki naredni predmet tužiteljice Kajmaković bio bi pod velikom sumnjom sve dok istraga o eventualnoj povezanosti nje s kriminalnim organizacijama ne bude potpuno izvedena na čistac.

Šta slijedi?

Da bi tužiteljica, u ovom slučaju Diana Kajmaković, bila udaljena iz Tužilaštva BiH zbog teških optužbi koje joj na teret, za sada stavljaju samo Sjedinjene Američke Države, potrebno je da odluku donese Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) na zahtjev Ureda disciplinskog tužioca. U tom slučaju, ona bi bila suspendovana do okončanja postupka.

Sličan slučaj nedavno se dogodio sa bivšom glavnom tužiteljicom Tužilaštva KS, a trenutno sutkinjom Suda BiH Dalidom Burzić, protiv koje je pokrenuta istraga u predmetu “Dženan Memić”, zbog čega je na kraju i suspendovana.

Također, da bi sve bilo razjašnjeno u potpunosti, potrebno je i da tim tužitelja koji radi na predmetu “Kajmaković” pravovremeno, objektivno i efikasno riješi ovaj slučaj, a u tome će im sigurno pomoći i kolege iz Amerike koji očito posjeduju brojne dokaze.

Podsjetimo da je američko ministarstvo danas bilo veoma konkretno u optužbama na račun Diane Kajmaković. Sada domaće institucije trebaju insistirati na dokazima kako bi mogli adekvatno procesuirati sve osobe koje su se u ovom slučaju ogriješilo o zakon.

“Uprkos ovim obavezama u smislu izbjegavanja malverzacija u vršenju dužnosti tužioca, Diana Kajmaković flagrantan je primjer korumpiranog državnog tužioca BiH, povezanog sa kriminalnim organizacijama. Kao dio širih aktivnosti na suzbijanju organizovanog kriminala i trgovine narkoticima u BiH, istražioci su analizirali privatnu komunikaciju vođenu posredstvom kriptovanih aplikacija za razmjenu poruka. Kriminalci koji su koristili ovaj kanal komunikacija spominjali su Kajmakovićevu, koja je radila na nekim od istraga u vezi sa ovim aktivnostima”, saopćeno je.

Amerikanci za Kajmaković kažu i da je bila podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima.

“Kajmakovićeva je pomagala prikrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja, te je na druge načine pomagala nezakonite aktivnosti u zamjenu za ličnu korist. Također je pokušala blokirati istragu u vezi sa pojedincima iz kriminalnog miljea sa kojima je očigledno sarađivala”, naveli su iz OFAC-a.

Treba podsjetiti i na riječi američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja koji je nedavno u svom blogu napisao da Sjedinjene Američke Države finansiraju jačanje bh. pravosuđa, ali da ta pomoć nije neograničena i da postoje uslovi. To su vidljiv napredak i procesuiranje korumpiranih osoba.

Naglasio je i da se provedba zakona ne odnosi na političku pripadnost, osobne interese ili odmazdu, a onda je spomenuo “velike ribe” koje su uključene u korupciju na visokom nivou i organizirani kriminal. Time je, očito, ciljao na današnju “akciju” američkog ministarstva.

“Nezavisno pravosuđe mora biti oslobođeno nedopuštenog utjecaja kako bi BiH imala vladavinu prava – što znači da apsolutno nitko nije iznad zakona i da su pred njim svi jednaki … Ipak, mnogi suci i tužitelji idu linijom manjeg otpora, autocenzurišući svoj rad i odlučujući se za procesuiranje jednostavnijih slučajeva kako bi izbjegli kontroverzan rad jer sistem nagrađuje količinu, a ne kvalitetu. To rezultira gotovo potpunim nekažnjavanjem korumpiranih ljudi na vlasti, takozvanih ‘velikih riba’ koje su uključene u korupciju na visokom nivou i organizirani kriminal”, napisao je.

Treba podsjetiti da ni dugogodišnji tužitelj Tužilaštva BiH Oleg Čavka više nije član Odjela za organizovani kriminal. I on je raspoređen u Odjel za ratne zločine.

Iako se već godinama u bh. javnosti govori o visokoj korupciji, tj. korupciji visokorangiranih političara i stranačkih funkcionera, u našoj zemlji za tako brojne priče i optužbe jednostavno je premalo policijsko-tužiteljskih istraga i sudskih presuda.

Puko stavljanje na “crne liste” suštinski za bh. zvaničnike ne znači mnogo jer građani naše države ne vide čvrste dokaze o onome za šta ih tereti američki State Department ili Ministarstvo finansija i trezora. Vrijeme je da se bh. pravosuđe konkretno i efikasno pozabavi “svojom avlijom”. Vjetar u leđa imaju.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima