Za smjenu Podžića glasali zastupnici SNSD-a, HDZ-ovi isključili “monitore”

Predstavnički dom Parlamentrane skupštine Bosne i Hercegovine nije potvrdio odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije (SNSD). Posebno je zanimljivo da za smjenu nisu glasali zastupnici HDZ-a.

Za smjenu je glasalo 7 zastupnika SNSD-a. Protiv je bilo 20 zastupnika i to oni iz SDA, SDP-a, Naše stranke, Demokratske fronte, SBB-a, NES-a, Nezavisnog bloka.

Petero iz HDZ-a ostalo je u sali, ali su isključili monitore te ih je sistem registrovao da “nisu prisutni”, iako su bili tu.

Opozicionari iz entiteta Republika Srpska nisu željeli prisustvovati sjednici kako ne bi prekršili odluke Narodne skupštine RS-a o bojkotu državnih institucija. Oni su naveli da je smjena Podžića “privatna utakmica” te da bi se vratili u parlamentarne klupe isključivo ukoliko bi se glasalo o smjeni kompletnog Vijeća ministara.

Predsjedavajući Tegeltija je obrazložio razloge smjene ministra odbrane navodeći “nediplomatski odnos prema susjednoj državi Srbiji”.

Naime, ministar Sifet Podžić je 4. oktobra donio odluku o otkazivanju vojne vježbe sa Srbijom, koja je trebalo da bude održana od 9. do 16. oktobra na Manjači. Razlog za donošenje takve odluke je epidemiološka situacija.

“I vi i ja znamo da njegovi razlozi otkazivanja nisu pravi razlozi. Na vama je da li ćete ili nećete legalizovati praksu da svako donosi odluke izvan procedura i ovlasti, a na osnovu prijedloga nekih drugih koji nisu dio institucija”, rekao je Tegeltija.

Podijeli objavu

Možda vas zanima