Zamjenik ukrajinskog predsjednika poručio: Spremni smo razgovarati s Putinom o prekidu sukoba

Zamjenik ukrajinskog predsjednika Igor Žovkva izjavio je kako je predsjednik ove države Volodimir Zelenski spreman u bilo kojem trenutku razgovarati s Putinom o prekidu vatre, ali da taj susret prije svega ovisi o volji ruskog predsjednika.

Tokom intervjua za CNN Žovkva je naglasio kako Ukrajina tokom razgovora s ruskim zvaničnicima neće praviti nikakve kompromise. Kada je riječ o mogućem sastanku Zelenskog i Putina, zamjenik predsjednika je poručio kako do sada ukrajinski i ruski zvaničnici nisu razgovarali o ovom formatu sastanka.

“Posljednje što sam čuo od njih (ruske delegacije op.a.) je da još uvijek moramo raditi u formatu dvije delegacije. Međutim, čak ni dogovori postignuti tokom tri runde pregovora do sada se nisu održali”, rekao je Žovkva.

On je također komentirao i susret ukrajinskog i ruskog ministra vanjskih poslova u Antaliji te je naglasio kako se Ukrajina još od najave sastanka nije nadala određenom pomaku u stavovima.

“Zaista je dobra stvar što su se upoznali, ali nažalost možemo reći da ministar vanjskih poslova Rusije nije taj koji donosi konačne odluke. Konačnu odluku o zaustavljanju rata, prekidu vatre i povlačenju trupa donosi samo jedna osoba u Ruskoj Federaciji”, smatra Žovkva.

Govoreći o nastavku pregovora između Rusije i Ukrajine, zamjenik ukrajinskog predsjednika je objasnio kako se stavovi zvaničnog Kijeva već odavno znaju, ali da je Ukrajina spremna pregovarati o određenim sigurnosnim zahtjevima koje ističe ruska strana.

“Ako NATO za sada nije spreman da prihvati Ukrajinu u članstvo, naša država je otvorena za neutralnost. Međutim, u isto vrijeme, potrebne su nam čvrste sigurnosne garancije za Ukrajinu kako se ovi grozni ratovi i ova grozna agresija ne bi ponovili u budućnosti”, poručuje on.

Na kraju razgovora za CNN Žovkva je pojasnio kako Ukrajina želi saradnju s Putinom i Rusijom, ali i s drugim državama u kontekstu uspostavljanja sigurnosnog sistema Evrope.

“Moja zemlja i ukrajinski narod zaslužuju da postanu dio evropske porodice. Ukrajina se bori za sigurnost cijele Evrope. Dakle, kada francuski predsjednik Emmanuel Macron govori o mogućoj evropskoj sigurnosti, kako može o tome razgovarati bez predsjednika Zelenskog?”, zaključio je Žovkva.

Podijeli objavu

Možda vas zanima