BOSS prezentirao dodatne dokaze o nelegalnosti izbora u BiH

U povodu objave utvrđenih izbornih rezultata i dodatnih dokaza o nelegalnosti izbora, u saradnji sa Narodnim kriznim štabom BiH, neformalnom grupom u borbi za prava građana, i advokatom Mirnesom Ajanovićem, BOSS objavljuje video prilog provedenog istraživanja statističkih podataka u BiH i dokaza o nelogičnom broju birača na izborima u izbornim procesima opštih izbora od 1996. do 2022. godine koji pokazuju kontinuirano provođenje izbornih manipulacija od strane Centralne izborne komisije BiH i državnih institucija u službi vlasti.

Posljedni birački spisak sadrži 3.368.666 građana, a prema popisu iz 2013. godine u BiH je registrovano 3.531.159 građana, iz čega proizlazi da je u BiH samo 162.493 maloljetnih osoba koje ne mogu glasati, što je apsurdno i nelogično.
Zvanični statistički podaci u video prezentaciji pokazuju da je u periodu između 1996. i 2006. godine broj birača konstantno padao, a zaključno sa 2002. godinom pad je iznosio 691.780 birača.

Međutim, od Opštih izbora 2006. godine broj birača neprestano raste te je Opštih zbora 2022. 1.026.525 novih imena na biračkom spisku. Centralna izborna komisija BiH je odgovorna za ažuriranje biračkih spiskova po članovima 3.5 i 3.6 Izbornog zakona BiH te su neosnovani javni istupi članova CIK BiH da su druge institucije odgovorne za ažuriranje biračkih spiskova.

Navedene okolnosti i video prezentacija konkretnog primjera neodgovornog odnosa institucija u BiH, a posebno Centralne izborne komisije BiH, u pokušaju skidanja umrlog oca 2017. godine sa spiska za Opšte izbore 2022. godine ukazuje na sumnju da su na biračkim spiskovima umrli još od 2006. godine i da su glasali za vlast.

Statistički podaci iz video prezentacije dokazuju postojanje sistemske kompromitovanosti izbornog procesa, zbog čega je BOSS i iz ovih razloga dostavio zahtjev CIK-u BiH za poništavanje izbora, uz ažuriranje biračkih spiskova i po sticanju uslova ponovljanja izbora uz obavezu obezbjeđenja skeniranja prilagođenih glasačkih listova radi pola miliona nevažećih glasova. Izbori se moraju ponoviti i ukoliko CIK BiH ne dozvoli utvrđivanje razloga zašto su proglašeni glasački listovi nevažećim i koje političke stranke dominiraju u nevažećim glasačkim listovima, kako bi se utvrdilo da li to utiče na izborni rezultat shodno odredbi člana 2.10 Izbornog zakona BiH, u suprotnom protiv članova Centralne izborne komisije BiH biće podnesena krivična prijava za saučešće u izvršenju krivičnog djela Izborna prevara.

Podijeli objavu

Možda vas zanima