Znate li ko je mladi Tuzlak Maid Čorbić? Za njega znaju i izvan našeg kontinenta…

Maid Čorbić, dvadesetdvogodišnjak iz Tuzle u slobodno vrijeme piše poeziju. Poeziju koja mu je iznjedrila mnogo međunarodnih nagrada. Uz poeziju maksimalno je angažovan i na humanitarnom radu, te je kao takav imenovan moderatorom svjetskog foruma WLFPH (World Literature Forum Peace and Humanity) za jedinstvo i mir u svijetu u Butanu. Urednik je portala Prve Virtuelne Umetničke Svemirijade na čelu sa Dijanom Uherek Stevanović, te selektor takmičenja na istoimenoj stranici koja ima za cilj da spoji sve pjesnike širom svijeta.

Zna li Tuzla da posjeduje mladog umjetnika na svjetskom glasu?

Mnoga njegova djela su objavljena u antologijama i časopisima (Čile, Španija, Ekvador, Bosna i Hercegovina, San Salvador, Ujedinjeno Kraljevstvo, Indonezija, Indija, Hrvatska, Srbija i dr.) kao i štampani primjerci antologije pjesama „More na dlanu“, „Priče iz izolacije“, te „Kosovski Božur“ i drugi. Svojim trudom i radom je dostigao mnogobrojna poznanstva širom svijeta, pri čemu je u 2020. godini proglašen poetom godine u Indo-Universe grupi koja se također bavi humanitarnim radom u cijelom svijetu.

Piše preko trinaest godina, a njegovi počeci su vezani za osnovnu školu kada su profesori prepoznali njegov dar te je kao učenik sudjelovao na mnogim konkursnim takmičenjima, a kasnije, razvitkom tehnologije i izvan svoje države u online formatu. Ovaj mladi autor je i naš reprezent, obzirom da predstavlja svoju zemlju u različitim internacionalnim takmičenjima pisanoga traga, te se uskoro njegova djela prevode na nekoliko jezika svijeta (Kineski, Italijanski, Francuski). Poznat je također i po tome što bez suzdržavanja podržava i druge autore svijeta i rado ih savjetuje oko određenih nedoumica sa osmijehom na licu.

Osvajač je mnogobrojnih priznanja, među njima i udruženja „KNS – Nova Svjetlost“ u Sarajevu prilikom čega je osvojio bronzanu povelju za svoj rad koji je ocijenjen od strane internacionalnoga žirija. Mnogobrojne recenzije o njemu su napisane, te su njegovi uratci objavljivani u mnogobrojnim stranicama kako svjetske, tako i domaće literarne scene. Pobjednik je i takmičenja „Pjesnici koji dodiruju ljubav“ sa Zlatnim Triptihonom sa radom koji je pisao povodom Sv. Trifundana. Njegova djela su inspiracija čak i afirmisanim osobama koje zaista daju sjajne recenzije i podršku.

Ambasador je kulturoloških razlika u Siriji, te je predstavljen nedavno na blogu „Nova priča“ kao mladi autor koji iza sebe ima mnogobrojne nagrade i osoba koja zavređuje pažnju. Osnivač je internacionalnog konkursa „Pisano Pero“ koje je brojalo preko 107 članova i nekoliko portala je objavilo pobjednički rad. 2020. godine je pobjednička država bila Crna Gora (Montenegro). Trenutno je u Žiri sistemu internacionalnog konkursa Galaxia u Španiji za nepublikovanu poeziju 2021. godine kao jedini autor na području Balkana koji ocjenjuje autora, a uskoro će biti promovisan u globalnog umjetnika.

Pobjednik je BigBang takmičenja koje se organiziralo u Tuzli 2021. godine. Pobjednik je kategorije „Umjetnost i Kultura“ od strane Žirija, ali također je i translatator u Chateau Square grupi gdje revidira poezije i proze, kao i u Point Editions u Njemačkoj gdje također prevodi pisane radove. U ILA Magazine’s je također prevodioc tragova, a u  Udruženju Balkanskih Umetnika je selektor. Dizajner je u grupi United Poets @ Heart na Facebook platformi.

Podijeli objavu

Možda vas zanima