Mirnes Ajanović podnio krivičnu prijavu protiv članova Vlade RS i odgovornih lica u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici RS zbog vjerskih obilježja na policijskim vozilima “DESPOT”

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv članova Vlade RS i odgovornih lica u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici (SAJ) nakon što je 4. aprila 2022. godine, prilikom održavanja vježbe policije RS-a s ciljem obilježavanja 30. godišnjice od osnivanja MUP-a RS, na poligonu za vježbu korišteno specijalno policijsko vozilo „Despot“ na kojem su se nalazila pravoslavna vjerska obilježja, te nakon što su danas dva vozila sa vjerskim obilježjima “Despot” u svrhe zaštite despota parkirana ispred zgrade Vlade RS.

Vjerska obilježja koja su na policijskim vozilima predstavljaju kršenje člana 14. Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, koji u stavu 1. propisuje da su crkve i vjerske zajednice odvojene od države, te kršenje člana 1. i 2. navedenog Zakona jer se daje prednost jednoj vjeri u odnosu na druge, javnim iskazivanjem simbola te vjere na javnoj imovini – policijskom vozilu, te kršenjem člana 5., stav 1., navedenog Zakona koji propisuje da je zabranjena svaka diskriminacija zasnovana na vjeri.

Navedenim radnjama MUP-a RS nisu samo ugrožena vjerska prava muslimana, katolika, jevreja i ostalih već i Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih nisu vjerski opredijeljeni, a na šta imaju pravo shodno članu 4. Zakona koji propisuje da građani svih nacionalnosti uključujući ostale, imaju pravo na ispovijedanje i neispovijedanje vjere.

U vezi sa svim navedenim, izvršeno je i krivično djelo iz člana 145a. Krivičnog zakona BiH, gdje je propisano da – ko javno izaziva ili raspiruje vjersku razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u BiH, kazniće se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine, odnosno kaznom zatvora od najmanje jedne godine kada krivično djelo učini distribucijom letaka, slika ili drugih materijala, a sve u vezi sa članom 250. – Organizovani kriminal, za šta je određena minimalna kazna zatvora od tri godine.

S obzirom na korištenje vjerskih simbola na vozilu policije MUP-a RS, uprkos odredbama Zakona o slobodi vjere, pa i Zakona o zabrani diskriminacije BiH, evidentno je postojala namjera unošenja nemira i zastrašivanja građana nepravoslavne vjeroispovijesti u Republici Srpskoj, a što rezultira raspirivanjem vjerskog razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima u BiH .

Suživot, toleranciju, mir, kao i sprječavanje raspirivanja vjerskih razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima nigdje u BiH nije moguće ostvariti kroz postavljanje vjerskih simbola na policijskim vozilima – jer policija mora štiti sve građane, upozorio je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović, koji se danas obratio građanima i uživo putem Facebook-a.

Podijeli objavu

Možda vas zanima