Advokat Mirnes Ajanović upozorava na podnošenje krivičnih prijava zbog redukovane isporuke toplotne energije za Tuzlu i ugrožavanja zdravlja građana

Redukovana isporuka toplotne energije iz Termoelektrane Tuzla, uzrokovana nerješavanjem aktuelnog kriznog stanja u Elektroprivredi BiH zbog blokade rada u rudnicima, rezultirala je ugrožavanjam zdravlja građana zbog znatnog smanjenja zagrijavanja stanova i objekta.

S obzirom da je iz Centralnog grijanja Tuzla najavljeno da je trenutna teperatura zagrijavanja stanova i objekata dovoljna za vanjsku teperaturu od + 5 stepeni, ali ne i za temperaturu ispod nule, a da se za naredne dane najavljuju temperature i do – 9 stepeni, jasno je da je već došlo do ugrožavanja zdravlja građana i da će se izrazito pogoršati, a posebno zdravlje djece u obdaništima, školama, starijih osoba i svih kojima je narušeno zdravlje a što u toku pandemije može rezultirati i smrtnim posljedicama.

Vlada Federacije BiH i menadžment Elektroprivrede BiH moraju odmah prestati sa ponižavanjem rudara i političkim manipulacijama u cilju zadržavanja stranačkih kadrovika na pozicijama, jer su dužni obezbijediti adekvatno funkcionisanje rudnika bez opterećenja domaćinstava poskupljenjem struje, posebno što su već nastale posljedice po zdravlje građana zbog neodgovornog odnosa vlasti i menadžmenta i propuštanja dužnosti pravovremenog nadzora kako ne bi došlo do obustave proizvodnje u rudnicima.

Ako se odmah ne obezbijedi adekvatno zagrijavanja stanova, upozoravam sve odgovorne osobe, od premijera Fadila Novalića do svih ostalih koji su odgovorni – da ću nadležnim tužilaštvima podnijeti krivične prijave zbog izvršenih krivičnih djela iz člana 383. Zloupotreba položaja ili ovlašćenja i člana 387. Nesavjestan rad u službi, za šta je predviđena zatvorska kazna od tri mjeseca do pet godina.

Podijeli objavu

Možda vas zanima