Akcize ponovo skinute sa dnevnog reda Doma naroda BiH

Izvještaji o izmjenama zakona o akcizama i o porezu su ponovo skinuti sa dnevnog reda Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Kolegij ovog doma je tačke “skinuo” prije same sjednice na što je oštro i precizno ukazao Šefik Džaferović ističući da to nisu smjeli uraditi.

Uoči sjednice Doma naroda je s ciljem utvrđivanja dnevnog reda održan sastanak Kolegija koji inače čine Dragan Čović (HDZ), Nikola Špirić (SNSD) i Kemal Ademović (NiP). Tom prilikom su skinuli pet tačaka sa dnevnog reda, između ostalog i izvještaje o izmjenama zakona o akcizama i porezu koji su prošli sva potrebna usaglašavanja i usvajanja, osim u ovom domu danas.

SDA-ov delegat Šefik Džaferović ukazao je na to istaknuvši da tačke nisu smjele biti sklonjene jer o tome treba da odlučuju svi.

“Kolegij je odlučio da toga nema na dnevnom redu. Ja mislim da vi nemate to ovlaštenje, to ovlaštenje može jedino da ima ovaj dom i nemojte uzimati sebi za posao ono što vam nije posao. Inače, nema potrebe da nas pozivate ovdje ako možete sami da utvrdite dnevni red i da donesite odluke”, kazao je.

Ukazao je na član 60 Poslovnika Doma naroda prema kojem se navodi da Kolegij Doma mora u dnevni red uvrstiti prijedloge zakona s mišljenjem, izvještaje komisija i sve druge tačke koje su obavezne. Također naglašava i šta su to obavezne tačke.

“Obavezne su tačke one koje su prošle proceduru u skladu s Poslovnikom ili ako to jednoglasno traži komisija doma. Ovo što ste skinuli oboje je prošlo sve procedure. Usvojila su oba doma, usaglašeni su tekstovi u komisijama, PD usvojio, a kolegij DN kaže danas to neće biti na sjednici. Zašto?”, pitao je Džarović.

Osim toga, član 62. Poslovnika kaže: “Na početku sjednice Doma, delegat ima pravo tražiti izostavljanje svake neobavezne tačke. Izostavljanje obaveznih tačaka nije dozvoljeno”.

“Ni Domu, a kamoli Kolegiju”, rekao je Džaferović.

Špirić je zatim dao objašnjenje u kojem je potvrdio da su jednoglasno odlučili skinuti tačke s dnevnog reda, a kao jedan od razloga je naveo promjenu vlasti i stav Kolegija da sve prvo treba pogledati novo Vijeće ministara BiH.

Džaferović je na to kazao da je Špirić potvrdio njegove sumnje, a to je da su o dnevnom redu u Kolegiju odlučivali po slobodnoj procjeni.

“Na osnovu čega ste vi to procijenili? Mene niste pitali, nikoga od ovih ljudi niste pitali. Tvrdim da ih niste mogli isključiti sa dnevnog reda jer su to obavezne tačke dnevnog reda. Nemate vi to ovlaštenje, vi stavite na dnevni red i onda Dom to neka dalje odluči”, rekao je Džaferović.

Zatražio je da izbačene tačke budu vraćene na dnevni red, a osim akciza i poreza, skinute su i tačke koje govore o međunarodnim sporazumima i to sa Turskom u oblasti odbrane i međunarodni sporazum o sprečavanju prirodnih katastrofa.

Nakon pojedinačnog glasanja o tome da li će akcize i PDV biti vraćeni u dnevni red, utvrđeno je da za to nema ni entitetske ni opće većine u Domu.

Među važnijim pitanjima o kojima je trebao raspravljati ovaj dom su izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH. Jedan od prijedloga nije ni “stigao” do sjednice s obzirom na to da ga je Ustavnopravna komisija ocijenila neusklađenim. Riječ je o prijedlogu Denisa Zvizdića da oni koji neopravdano ne dolaze na sjednice ne treba da dobijaju plate. Ova ideja je nastala prvenstveno zbog intencije nekih izabranih zvaničnika da blokiraju državne institucije.

Drugi je prijedlog Damira Arnauta, a što je predstavio njegov stranački kolega Predrag Kojović. Prema tom prijedlogu bi došlo do smanjenja otpremnina onima koji idu u penziju sa 30.000 na otprilike 10.000. Dom naroda se o tome nije izjašnjavao.

Na dnevnom redu su ostale tačke koje su manje bitne za građane BiH i koje se odnose na izvještaje o radu različitih državnih institucija i slično.

Podijeli objavu

Možda vas zanima