Xi Jinping na ceremonijalnom glasanju osigurao treći mandat predsjednika Kine

Xi Jinpingov treći mandat bez presedana na mjestu predsjednika Kine zvanično je podržala politička elita zemlje, učvrstivši njegovu kontrolu i učinivši ga šefom države sa najdužim stažom komunističke Kine od njenog osnivanja 1949. godine.

Kinesko zakonodavnog tijelo je na ceremonijalnom glasanju u Velikoj dvorani naroda u Pekinguponovo imenovalo Xija za predsjednika na sljedećih pet godina – glasanju u političkom teatru koji bi trebao pokazati legitimitet i jedinstvo vladajuće elite.

Dobio je jednoglasno 2.952 glasa nakon čega su uslijedile ovacije.

Ponovno imenovanje Xija, najmoćnijeg i najautoritarnijeg lidera Kine u posljednjih nekoliko decenija, već se smatralo formalnošću, nakon što je 69-godišnjak prošle jeseni osigurao treći mandat na čelu Komunističke partije Kine koji ruši norme .

U Kini je predsjedništvo – ili “predsjedavajući države” na kineskom – uglavnom ceremonijalna titula. Prava moć počiva na pozicijama šefa partije i vojske – dvije ključne uloge koje Xi također ima i na koje je ponovo imenovan na ključnom kongresu Komunističke partije u oktobru, piše CNN.

Potvrda njegovog trećeg predsjedničkog mandata bila je naširoko očekivana. Imenovanje novog premijera i raznih ministara u narednim danima smatra se važnijim.

Prije Xija, lideri u Kini su bili ograničeni na dva mandata. Kada je 2018. promijenio ovo ograničenje, to ga je pretvorilo u političkog lidera s moći kakva nije viđena od predsjedavajućeg Maoa.

Podijeli objavu

Možda vas zanima