Federalni parlament danas razmatra Nacrt zakona o minimalnoj plati

Zastupnički dom Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici odlučuje o Nacrtu zakona o minimalnoj plati koji za cilj ima poboljšati socijalnu situaciju u Federaciji BiH te djelovati kao zaštitni instrument kada su u pitanju prava radnika.

Nakon što je 11 klubova zastupnika u Parlamentu FBiH prije godinu dana dostavilo Nacrt zakona o minimalnoj plati koji predviđa značajno povećanje mjesečnih primanja radnika, Predstavnički dom FBiH danas odlučuje o pitanju na koje je Vlada FBiH još krajem prošle godine dala negativno mišljenje smatrajući da se institut minimalnih primanja mora regulirati u saradnji sa Ekonomsko-socijalnim vijećem što bi rezultiralo donošenjem propisa koji bi efikasnije upravljao razvojem u FBiH te poboljšao socio-ekonomski rast društva.

Zastupnici su u obrazloženju potrebe usvajanja zakona istakli kako je Evropski parlament još 1993. godine predložio državama članicama EU da uvedu mehanizme minimalne plate u odnosu na nacionalnu prosječnu platu koja bi se prilagođavala potrebama radnika te kroz tu prizmu služila kao zaštita društva u cjelini.

U članu 5. Nacrta zakona predviđeno je da za 2023. godinu minimalna bruto plata bude utvrđena u iznosu od najmanje 90 posto osnovice koja izosi 1.532 KM bruto (993 KM neto).

Nacrtom zakona je predviđeno i da se iznos minimalne plate od 2025. godine utvrđuje na osnovu kretanja indeksa potrošačkih cijena, ukupnog kretanja plata i bruto društvenog proizvoda.

Vlada FBiH je u konkrentom slučaju, mišljenja da je jedini organ ovlašten za utvrđivanje pravnog okvira izračuna i usklađivanja minimalne plate uz prethodne konsultacije sa socijalnim partnerima te da je prijedlog nerealan.

“Ističemo da je prijedlog nerealan, neodrživ i predstavlja posebnu prijetnju za ekonomiju FBiH. Troškovi poslodavaca bi se značajno povećali i doveli do masovnog otpuštanja te pada izvozne konkurentnosti FBiH”, navedeno je u mišljenju koje je Vlada FBiH dostavila još sredinom novembra 2021. godine.

Podsjećamo da sindikati, klubovi zastupnika i Vlada FBiH u saradnji sa partnerima, imaju različite prijedloge rješavanja problematike povećanja minimalne plate radnika u ovom bh. entitetu.

Federalna vlada visinu minimalne plate utvrđuje Uredbom o najnižoj plaći, a iz sindikata su ranije upozoravali da je cilj Vlade usvajanje Zakona o najmanjem primanju čijim odredbama bi topli obrok, regres i naknada za prijevoz također postali dio ukupnog iznosa plate.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima