Kako menopauza utječe na mentalno zdravlje

Kada kažemo menopauza, obično pomislimo na navale vrućine i prestanak menstruacije, ali ona je mnogo više od toga.

Menopauza je prirodan proces u životu svake žene. Njenim dolaskom, u tijelu se dešavaju mnoge promjene, a pored onih vidljivih golim okom, ne treba zaboraviti ni na simptome koji su “skriveni”, a koji otkrivaju da je vaše mentalno zdravlje narušeno.

Obično se dešava između 45. i 55. godine. Opadanjem nivoa estrogena, odvijaju se razne hormonalne promjene, uglavnom popraćene valunzima, pretjeranim znojenjem, glavoboljama i sl.

Međutim, hormonalne promjene mogu utjecati i na psihičko stanje, među kojima su promjene raspoloženja i anksioznost.

Nekoliko studija sprovedenih ranije otkrilo je povezanost između depresije i menopauze. Veća vjerovatnoća da se pojavi depresija u menopauzi postoji kod žena koje su već ranije imale depresivne krize, kod onih koje se bave stresnim poslom, kod žena koje mnogo puše i kod žena koje su rađale poslije 40-te godine života.

Još uvijek nije sasvim jasno kroz kakve će faze proći žena u menopauzi, no sudeći prema istraživanjima, 8 od 10 njih doživjet će simptome u određenoj mjeri.

Osim promjena raspoloženja, žene se mogu suočiti s poteškoćama sa spavanjem i nedostatkom seksualnog nagona, što može imati negativan utjecaj na mentalno zdravlje.

Tu je i nezainteresovanost za aktivnosti koje im pružaju zadovoljstvo, osjećaj krivice i bezvrijednosti, ali i suicidalne misli ili razmišljanje o smrti.

Kako si pomoći

Postoje brojni načini pomoći koji ne obuhvataju profesionalnu terapiju. To može biti podrška porodice, zdrava prehrana, vježbanje, kvalitetan san i dobar socijalni život.

Neke žene mogu proći i bez uključivanja hormonske terapije, no one koje to ipak urade, osjetiti će da se simptomi depresije povlače pri samom uključenju.

Mnoge žene uglavnom izbjegavaju da traže stručnu pomoć, dijelom zbog straha, ali i dijelom zbog uvjerenja da su tuga i spomenuti osjećaji “obavezan dio starenja”.

Pri ulasku u menopauzu poželjno je mišljenje ginekologa, ponekad razgovor sa psihijatrom, pa čak i pregled kod interniste.

Podijeli objavu

Možda vas zanima