Biznismen iz Dubaija kupuje Fabriku duhana Mostar za šest miliona KM

Biznismen iz Dubaija Jassim Abdullah Ibrahim Alhuwai kupuje Fabriku duhana Mostar za šest miliona KM, nakon što je među devet zainteresiranih kupaca za nekadašnjeg mostarskog giganta u drugom krugu dao najbolju ponudu na javnoj prodaji u Općinskom sudu Mostar.

Njemu je dat rok krajnji da do 22.aprila uplati pet miliona i 990 hiljada KM, jer je već za kauciju 10 hiljada KM uplatio kao i svi zainteresirani kupci, da bi i službeno postao vlasnik mostarske fabrike.

Bivša radnica mostarske fabrike Aida Kajtaz koja je zajedno sa svojim kolegama cijeli proces pratila sa velikom neizvjesnosti nam kaže kako je iznenađena brojem zainteresiranih kupaca kao i iznosom koji je ponuđen, s obzirom na to da je duplo više nego prilikom posljednjeg pokušaja prodaje.

“Nadam se da će investitor iz Dubaija uplatiti novac do naznačenog roka i da će se naša agonija okončati, da će nam se uvezati radni staž i isplatiti neki novac”, kaže Kajtaz.

Ističe kako je danas njoj i bivšim radnicima Fabrike duhana Mostar vraćena nada, jer kako navodi sve da prvi kupac odustane iz bilo kojeg razloga, ponudit će se drugom, trećem, četvrtom ili petom koji je već bio zainteresiran za kupovinu te fabrike.

“Naravno da bi voljeli svi da se ova priča završi što prije i da ostvarimo svoja prava, ali kako smo godinama čekali možemo još koji mjesec ako bude potrebe, jer je sad definitivno izvjesno da će se naša dugogodišnja agonija okončati”, kaže Kajtaz.

Podsjetimo da je prošli kupac ove mostarske fabrike bio švicarski poduzetnik Mirsad Rahimić, rođeni Mostarac koji je želio pomoći svome gradu, ali u tome nije uspio zbog niza komplikacija koje su se pojavile prilikom procesa kupovine, a interes je za kupovinu pokazao i ovoga puta.

Drugi kupac Fabrike duhana Mostar sa najvećom ponudom nakon biznismena iz Dubaija je vlasnik firme Komochem d.o.o iz Visokog koji je ponudio 5,5 miliona KM, a treći vlasnik širokobriješke firme Namex sa 5 miliona i 10 hiljada KM, dok je četvrti Mesud Hrbat sa pet miliona. Peti je bio švicarski poduzetnik Mirsad Rahimić iz Mostara sa 4,8 miliona KM, a šesti zainteresirani kupac je bio Marko Bodiroga sa 4,7 miliona KM, sedmi Penny plus sa 4,4 miliona KM, osmi Hercinvest sa 3,5 milijuna KM i deveti HP Investing sa 2,5 miliona KM.

Podsjetimo, proizvodnja u fabrici koja je s kapacitetima na 20 dunuma zemlje radila i u najtežim ratnim vremenima okončana je 2007. godine. Kasnije su uslijedile borbe radnika za svoja prava, ali i opstanak preduzeća u kojem su proveli radni vijek.

Iza FDM-a je ostalo 19 miliona KM duga, od čega 10 potražuje Poreska uprava, a ostalo drugi povjerioci. Posebno je veliki dug prema 130 bivših radnika.

Procijenjena vrijednost kompleksa FDM-a iznosila je čak 21 milion. No, zbog niza tužbi i dugovanja, nekretnine jednog od četiri najstarija preduzeća u BiH, u kojem Federalna vlada raspolaže sa 67 posto državnog kapitala, trebale su prema posljednjoj odluci Općinskog suda u Mostaru biti prodate za tri miliona KM. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima