Italija zbog migranata uvodi vanredno stanje, trajat će šest mjeseci

Italijanska vlada uvela je vanredno stanje u pogledu migracija te je najavila kako će se zbog povećanog priliva migranata posebne mjere primjenjivati na teritoriji cijele države.

Kako pišu italijanski mediji, vanredno stanje uvedeno je na period od šest mjeseci te je saopćeno kako je priliv migranata mediteranskim rutama u Italiji porastao za 300 posto.

“Rado smo udovoljili zahtjevu ministra unutrašnjih poslova te smo uveli vanredno stanje. Da budem jasan, problem na ovaj način neće biti u potpunosti riješen. Rješenje je povezano samo sa svjesnom i odgovornom intervencijom Evropske unije”, poručio je ministar za civilnu zaštitu i pomorsku politiku Nello Musumeci.

Kako piše Ansa, sa vanrednim stanjem Italija može brže implementirati procedure i radnje kako bi se migrantima ponudila rješenja za prihvat u kratkom vremenu uz adekvatne standarde.

“Proglašenje vanrednog stanja omogućava efikasnije i pravovremeno reagovanje u pogledu upravljanja migracijama i njihovog smještaja na teritoriji Italije. Za aktiviranje i pokretanje prvih hitnih mjera iz Fonda za vanredne situacije izdvojeno je pet miliona eura”, navodi se iz vlade.

Povodom odluke oglasila se i premijerka Italije Giorgia Meloni te je poručila kako je Italija morala uvesti ovakvu mjeru.

“Odlučili smo se za vanredno stanje u vezi sa migracijama kako bismo dali efikasne i pravovremene odgovore na upravljanje ovim tokovima”, rekla je Meloni.

Podijeli objavu

Možda vas zanima