Bjelorusija se direktno uključuje u rat: Lukašenko i Putin dogovorili zajedničke vojne snage

Bjelorusija i Rusija dogovorile su raspoređivanje zajedničke regionalne grupe snaga, rekao je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko na sastanku o bezbjednosnim pitanjima danas u Minsku.

Lukašenko je podsjetio da je imao sastanak jedan na jedan sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nakon neformalnog samita ZND u Sankt Peterburgu.

“S obzirom na pogoršanje na zapadnim granicama, dogovorili smo se da rasporedimo regionalnu grupu snaga Ruske Federacije i Republike Bjelorusije. To je u skladu s našim dokumentima. U njemu se kaže da ako nivo prijetnje dostigne nivo koji je sada počinjemo da koristimo grupu snaga Savezne države. Osnova ove grupe je vojska, Oružane snage Republike Bjelorusije. Moram vas obavijestiti da je formiranje ove grupe počelo i to traje, mislim, dva dana. Dao sam naređenje da počnemo sa formiranjem ove grupe”, rekao je bjeloruski lider.

Što se tiče upozorenja o udarima iz Ukrajine, Lukašenko je uputio svojevrsnu prijetnju Volodimiru Zelenskom.

“Moj odgovor bi bio jednostavan. Recite predsjedniku Ukrajine i drugim luđacima da će im Krimski most izgledati kao cvijeće ako svojim prljavim rukama dotaknu samo jedan metar naše teritorije“, rekao je Lukašenko.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima