Borbeni avioni ispratili putnički Airbus A350 nakon što je putnik zaprijetio bombom

Dva singapurska borbena aviona su podignuta kako bi presrela putnički avion Singapore Airlinesa nakon što je putnik zaprijetio bombom.

Avion je bio na letu između San Francisca prema singapurskom aerodromu Changi kada je 37-godišnji putnik rekao da ima bombu u ručnom prtljagu te je napao članove posade.

“Dva naša F16C/D aviona su podignuta kako bi ispratili let Singapore Airlinesa koji je stizao iz San Francista u Singapur. Razlog je prijetnja bombom u avionu, a naši borbeni avioni su ga pratili sve dok nije sigurno sletio”, saopćile su singapurske zračne snage.

Zbog ovog slučaja je mobilizirana i singapurska vojska, koja je otkrila da je riječ o lažnoj prijetnji te da bombe uopće nije bilo.

Let iz San Francisca prema Singapuru trajao je 16 sati i 25 minuta, a putnički Airbus SE A350 je na kraju sletio na aerodrom Changi bez kašnjenja. Problematični putnik je uhapšen.

Aviokompanija Singapore Airlines je uputila izvinjenje putnicima. Ova kompanija se smatra jednom od najsigurnijih na svijetu, ali je imala sličnih incidenata u prošlosti. Godine 2019. je žena na letu između Mumbaija i Singapura zadržana na ispitivanju nakon što je pilot prijavio prijetnju bombom. Godinu dana ranije je putnik također tvrdio da ima bombu te su i tada podignuti borbeni avioni. Kažnjen je sa 4.500 dolara.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima