Borrel: U BiH je situacija kritična, Vijeće EU mora spriječiti raspad zemlje

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell pred sastanak ministara vanjskih poslova EU kazao je da se mora spriječiti raspad Bosne i Hercegovine.

Na današnjem sastanku u Briselu Vijeće EU razmatrat će situaciju u Bosni i Hercegovini i Ukrajini. Borrell je tim povodom kazao da se ne smije zanemariti važnost onoga što se dešava u BiH.

“To će zauzeti važan dio našeg današnjeg sastanka, jer se u Bosni i Hercegovini pojačava nacionalistička i separatistička retorika i ugrožava stabilnost, pa čak i integritet zemlje. Ministri vanjskih poslova EU će morati donijeti odluku kako zaustaviti ovu dinamiku u Bosni i Hercegovini i izbjeći da se zemlja raspadne na komade. Ovo je kritična situacija i ministri će morati da donesu neke odluke o tome”, rekao je Borrel.

Također, na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, koja je održana jučer, Borrell je spomenuo političku krizu u BiH i izrazio zabrinutost.

“Mogu da vas uvjerim da smo, u bliskom kontaktu sa Sjedinjenim Američkim Državama, državni sekretar i ja izdali veoma ozbiljno upozorenje. Nećemo prihvatiti raspad i dezintegraciju Bosne i Hercegovine”, poručio je Borrell.

Podijeli objavu

Možda vas zanima