Srbija pod pritiskom da prihvati plan za Kosovo, Vučić poručio: Spreman sam se povući

Predsjednik Srbije i lider SNS-a Aleksandar Vučić rekao je saradnicima da je spreman povući se “ako neko misli da može bolje”, nakon što je partijski vrh naprednjaka u nedjelju navečer “upoznao s pritiscima Zapada na Srbiju u vezi s Kosovom”, izvijestili su Vučiću bliski provladini mediji.

Tokom dana bi se trebala održati sjednica vlade na kojoj će se raspravljati o prijedlogu za Kosovo. Stranačko čelništvo naprednjaka sastalo se uoči današnje sjednice vlade, na koju je Vučić pozvan da izvijesti o razgovorima s izaslanicima SAD-a i EU nakon čega je za 20 sati najavio obraćanje javnosti, prenosi Hina.

Nesuglasja u taboru naprednjaka i medijski izvještaji o Vučićevom navodno najavljenom povlačenju mogu se tumačiti i kao stvaranje ozračja u kojem Vučić treba povući korake koje od njega očekuju Washington i Brisel u pogledu Kosova, ali i usklađivanja s vanjskom politikom EU i uvođenja sankcija Rusiji.

Vučić je u petak, nakon sastanka s izaslanicima SAD-a i EU, izjavio kako je Srbija spremna prihvatiti koncept evropskog plana i raditi na primjeni predloženog sporazuma o dijalogu s Kosovom.

To je novinarima posredno potvrdio i posebni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, rekavši da je Vučić u razgovoru “pokazao odgovoran pristup” i “spremnost da donosi teške odluke u interesu mira i europske perspektive Srbije”.

Vučić je novinarima rekao da je u razgovoru s američko-evropskom petorkom pokazao “svu brigu i rezerviranost” o “jednom važnom pitanju”, ali nije precizirao o čemu je riječ, insistirajući da o tome ne može govoriti jer plan nije javan.

Poslije tog sastanka Vučić se našao pod pritiskom dijela opozicije, od primjedbi da ne može biti solo igrač oko važnih pitanja za državne i nacionalne interese i zahtjeva da pred parlamentom objasni bit prijedloga, do insistiranja da čim prije potpiše sporazum.

Radio Slobodna Europa (RFE) objavio je, pozivajući se na plan EU u koji je ranije imao uvid, da taj dokument ima jednak pristup stranama i predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

U dokumentu se, navodi RFE, eksplicitno ne spominje međusobno priznanje ili članstvo Kosova u Ujedinjenim narodima, na čemu insistira Kosovo. Usaglašen pogled na rješavanje kosovskog pitanja nemaju ni visoki dužnosnici Vučićeve stranke koja kontrolira vladu i parlament.

Podijeli objavu

Možda vas zanima