BOSS: Obaveza je spriječiti ratnohuškačku politiku na svim stranama!

Nakon protivustavnog ratnohuškačkog militarističkog marša 9. januara u organizaciji Vlade RS, političko-medijska hunta separatističko-nacionalističke retorike u našoj zemlji oduševljeno je isticala skup u Bužimu i skretala pažnju na isti pokušavajući zastrašiti građane BiH. Međutim, ista ta političko-medijska hunta nikada nije osudila četničko orgijanje u Višegradu, stalno isticanje zastava ukinute Herceg-Bosne, provokacije po ugostiteljskim objektima u Sarajevu pjevanjem četničkih pjesama, kao ni paradiranje naoružanih pripadnika policije RS-a koji izazivanju uznemirenje kod nesrpskog stanovništva svakog 9. januara, te ostale ratnohuškačke pohode, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.
Jednostrano gledanje u drugo dvorište, dok se vlastito nije dovelo u red, jasno pokazuje da je na djelu separatistička politika koja pokušava pronaći opravdanje za stalno najavljivano otcjepljenje i treći entitet. Svi u BiH dužni su djelovati u cilju sprječavanja bilo kakve vrste ratnohuškačke retorike ili provokacija, posebno kada se koriste paravojne uniforme i obilježlja i zloupotrebljava vjera, te je dužnost svakog političara osuditi provokacije na svim stranama podjednako, uključujući i skup u Bužimu koji je izazvao uznemirenje građana.
Pozivamo patriotski opredjeljene građane naše zemlje da na nacionalističke provokacije ne uzvraćaju na isti način jer je upravo cilj separatista izazivanje provokacija suprotne strane kako bi stvorili privid nemogućnosti zajedničkog života u BiH. Svi su dužni osuditi zloupotrebu vjere u političke svrhe od strane bilo koga u BiH, kao i šutnju vjerskih poglavara na očite ratnohuškačke provokacije u ime vjere. Vjerski poglavari ali i Međureligijsko vijeće u BiH, dužni su i preventivno ali i odmah reagovati u slučajevima zloupotrebe vjere u političke svrhe, te u svojim obraćanjima građanima (kroz mise, hutbe, liturgije…) pozivati na dijalog u cilju sprječavanja bilo kakve zloupotrebe vjere i vjerskih institucija u političke svrhe.
Šutnja političara i povlađivanje nezamijeranjem svom biračkom tijelu je opasnost po opstanak BiH jer je nedopustivo da se zbog trenutnih političkih interesa propuštaju poduzeti potrebe mjere i osuditi ratnohuškačke izjave na svim stranama, pogotovo imajući u vidu da patriotizam nije isključivo prozivanje drugih strana, već prepoznavanje vlastitih problema, naročito u multietničkoj i multikonfesionalnoj državi, upozorio je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Podijeli objavu

Možda vas zanima