CIK zabranio učešće na izborima 2022. godine za 15 stranaka

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na 76. sjednici održanoj 18.11.2021. godine za 15 političkih stranaka, zbog nedostavljanja finansijskih izvještaja za 2020. godinu.

Kako je saopćeno iz CIK-a, onemugućen im je i pregled finansijskih izvještaja u prostorijama stranaka, te im je izrečena administrativna mjera uskraćivanja prava kandidiranja na narednim izborima.

“Pravo kandidovanja na narednim izborima zabranjeno je Autohtonoj hrvatskoj stranci prava BiH, BH slobodnim demokratama, Demokratskoj obiteljskoj stranci, Građanskoj demokratskoj stranci, Listi za Bugojno, Političkoj organizaciji ‘Vaš pokret’, Privrednom narednom pokretu BiH, Savezu komunista Jugoslavije, Savezu za Stari Grad, Hrvatskoj stranki prava BiH, Hrvatskoj seljačkoj stranki BiH, ‘Novoj alternativi’ – Stranki rada i razvoja BiH, Srpskoj radikalnoj stranki ‘9. januar’, Srpskom pokretu obnove Republike Srpske i Političkoj organizaciji ‘Nezavisna lista – pozitivna živinička priča'”, kažu iz CIK-a.

Dodali su da odluke o izricanju administrativne mjere nisu pravosnažne i na njih se može podnijeti žalba Apelacionom odjeljenju Suda BiH u roku od 15 dana od dana prijema odluke.

Opći izbori u BiH bi trebalo da se održe na jesen 2022. godine.

Podijeli objavu

Možda vas zanima