Danas nastavljeno suđenje u predmetu “Respiratori”

Suđenje optuženima za nabavku spornih respiratora u Federaciji BiH nastavlja se danas, a na današnjem ročištu svoje svjedoke poziva odbrana Fikreta Hodžića.

Optuženi Hodžić, Solak i Miličević ranije danas u pratnji advokata stigli su u Sud BiH.

Na prethodnom ročištu svjedok Odbrane Fikreta Hodžića svjedočio je da su se cijene respiratora drastično povećavale od kraja marta do početka aprila 2020. godine.

Goran Petrović, advokat iz Crne Gore, rekao je da je bio angažovan kao pravni savjetnik firme “BTL Medical” iz Podgorice, koja se bavi nabavkom medicinske opreme, a s kojom će kasnije kontaktirati Hodžićeva “Srebrena malina” u vezi s nabavkom respiratora.

“Bila je eksplozija cijena, cijene su rasle sedmično… u martu vrtoglavo rastu iz dana u dan”, kazao je Petrović, prenosi Detektor.

On je rekao da su ponude za respiratore ACM 812A krajem marta bile po cijeni od 19.000 i 20.000 eura, a da su početkom aprila iznosile 42.000, 43.000 pa čak i 49.000.

Podsjećamo, za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, s Hodžićem i firmom “F.H. Srebrena malina”, optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i federalna ministrica finansija Jelka Miličević. Suđenje se nastavlja 16. novembra.

Podijeli objavu

Možda vas zanima