Vojin Mijatović i zvanično kandidat SDP-a za Predsjedništvo BiH, planira pobijediti Dodika

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić potvrdio je na današnjoj konferenciji za medije informaciju kako će potpredsjednik ove partije Vojin Mijatović biti kandidat SDP-a za Predsjedništvo BiH iz entiteta Republika Srpska.

Na početku obraćanja, Nikšić je naglasio kako je SDP trebao imati kandidata za člana Predsjedništva BiH iz RS-a još na izborima 2018. godine.

“SDP u skladu s onim što zagovara i u skladu s načelima želi biti partija cijele BiH i koja se ne odriče nijednog njenog dijela. Mi smo trebali imati člana i na izborima 2018. godine. Reagovali su i rekli kako bi naš kandidat pomogao Dodiku da bude izabran. Žao mi je što sam odustao od te ideje”, rekao je Nikšić na početku obraćanja.

Poručio je kako iza Mijatovića u RS-u neće stajati blok partija kao što je to slučaj s Denisom Bećirovićem u Federaciji BiH.

“Želim pojasniti, ono što imamo u FBiH, kandidata iza kojeg je stao širok spektar partija, nije slučaj na području RS-a. Tu je potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović kandidat SDP-a. Nije ni Pokreta za državu unutar kojeg SDP nastupa iz razloga što naš izborni zakon ne dozvoljava da političke partije ne mogu na istom nivou nastupati u različitim koalicijama. To ne umanjuje vrijednost našeg kandidata i da konačno smatramo da u RS-u trebamo građanima BiH iz dijaspore ponuditi građanski izbor i kandidata koji je spreman zagovarati BiH”, poručio je predsjednik SDP-a.

Na kraju, naglasio je kako građani u RS-u trebaju život dostojan čovjeka.

“Dva kandidata iz SDP-a, jedan u FBiH iza kojeg stoji širi front i jedan u RS-u iza koga nemam front, ali siguran sam da će napraviti prvi korak ka stvaranju kritične mase građana koji žele u RS-u da biraju BiH, život dostojan čovjeka i u konačnici da biraju vladavinu prava gdje ćemo se na pravi način odnositi prema državi”, rekao je Nikšić.

Nakon Nikšića, javnosti se obratio i kandidat Vojin Mijatović.
“Ovo je mali dio okosnice onoga što radimo u RS-u, u uslovima koji nisu normalni, uslovima pojačane etnonacionalne tenzije. To čini ovu priču suštinom, a ne moja kandidatura. SDP je sebi dao zadatak da budemo partija cijele BiH. S kandidaturom Bećirovića u FBiH, i mojom kandidaturom, realno jedini dokazujemo da je građanska i evropska BiH moguća”, poručio je Mijatović.

Nakon toga, uputio je apel svim državljanima BiH u dijaspori, a koji su prijavljeni u RS-u.

“Nisam bio siguran prije šest mjeseci da ćemo doći do momenta da ću istaći kandidaturu. Unazad osam mjeseci obišli smo 15 zemalja, preko 50 gradova i desetine hiljada naših ljudi koji žive van BiH. Pričali smo s njima i shvatili jednu stvar – Dodik, Ivanić, Radmanović (svi dosadašnji kandidati za člana Predsjedništva op.a.), pobjeđuju sa 350.000 glasova. Preko 500.000 Bosanaca i Hercegovaca živi van BiH, a imaju adresu u RS-u. S ovom kandidaturom, pravim apel i upućujem molbu. Do 19. jula traje prilika za registraciju za glasanje u inostranstvu. Evo prilike da okončamo politiku Milorada Dodika”, ističe Mijatović.

Na kraju obraćanja, naglasio je kako je potrebno graditi bosanskohercegovačko društvo.

“SDP je pokrenuo priču zajedničkog nastupa probosanskih partija u RS-u i taj posao će biti gotov u zakonskom roku i napravit ćemo važnu stepenicu u onome što se zove jačanje BiH tamo gdje je najmanje ima, a nažalost to je RS. Spremni smo u oktobru preuzeti odgovornost. Dvije i po decenije nismo izgradili bosanskohercegovački identitet i bosanskohercegovačko društvo. Moja kandidatura je odgovor na to”, zaključio je Vojin Mijatović. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima