EUFOR o obilježavanju 9. januara: Ne komentiramo operativna pitanja

Misija EUFOR-a u Bosni i Hercegovini nastavit će izvršavati svoje zadatke u skladu s mandatom koji joj je dat, a politika EUFOR-a je da ne komentara operativna pitanja u zemlji, rečeno je Feni u odgovoru na pitanje o sigurnosnoj situaciji u BiH.

Pitanje se odnosilo na to planira li EUFOR poduzeti mjere i radnje kojima bi se garantirali sigurnost građana Bosne i Hercegovine u vezi sa situacijom u Sarajevu u kontekstu najava održavanja događaja povodom obilježavanja neustavnog dana Republike Srpske – 9. januara.

Ranije je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić uputio pismo komandantu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini general-majoru Antonu Wesselyju zbog sigurnosnih prijetnji povezanim sa obilježavanjem 9. januara na području Istočnog Sarajeva.

Ministar Cikotić je informirao komandanta Wesselyja da dostupne informacije obavještajnih i sigurnosnih struktura upućuju na moguće prisustvo nekoliko radikalnih i ekstremističkih grupa iz RS, Srbije i Rusije na području entiteta Republike Srpske.

Također, podsjetio je i na reakcije udruženja vetarana u Kantonu Sarajevo koje smatraju ovaj događaj neoprihvatljivim, s obzirom da Ustavni sud BiH obilježavanje ovog datuma proglasio neustavnim, saopćilo je Ministarstvo sigurnosti BiH.

Imajući u vidu moguće prijetnje miru u sigurnosti u Bosni i Hercegovini koje ovaj događaj može prouzročiti, ministar Cikotić je izrazio očekivanje da će EUFOR poduzeti adekvatne mjere za osiguranje zakonskog i ustavnog funkcioniranja svih institucija, kao i mira i sigurnosti u BiH.

Visoki dužnosnici bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska najavili su i ove godine za danas obilježavanje dana entiteta iako je to protivno odluci najviše sudske instance u Bosni i Hercegovini – Ustavnog suda BiH, a centralna svečanost trebala bi biti u Istočnom Sarajevu.

Neprovođenje odluke Ustavnog suda BiH krivično djelo te bi organizatori neustavnog obilježavanja mogli biti predmetom pravosudnog procesa jer obilježavanje 9. januara kao dana RS, kako je utvrđeno odlukom Ustavnog suda BiH, krši i Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava.

Ustavni sud 2019. godine usvojio je zahtjev devet delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o danu Republike Srpske te je utvrđeno da osporena odredba, koja glasi: “Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike”, nije u skladu s Ustavom BiH, Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Zbog najave ovih događaja pojačane su i policijske aktivnosti u zemlji, a nadležni su najavili da se kontinuirano poduzimaju mjere i radnje u zaštiti sigurnosti građana. Intenzivirana je i razmjena sigurnosno-interesantnih informacija sa svim policijskim agencijama i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, te pojačano prisustvo policijskih službenika.

Podijeli objavu

Možda vas zanima